Svijet

Protesti u blizini crvenog tepiha: Festival u Kanu iskoristili da iskažu svoje nezadovoljstvo

Francuski ugostiteljski radnici demonstrirali su danas u hotelu sa pet zvjezdica, nekoliko blokova udaljenog od crvenog tepiha Kanskog filmskog festivala, kako bi skrenuli pažnju na teške uslove rada.

Protesti u blizini crvenog tepiha: Festival u Kanu iskoristili da iskažu svoje nezadovoljstvo
FOTO: GUILLAUME HORCAJUELO/EPA

Kao i prethodnih godina, grad Kan na francuskoj rivijeri zabranio je demonstracije u blizini festivalskog centra, ali predvorje hotela Karlton, gdje je protestovalo oko dvadesetak ugostiteljkih radnika, ne spada u djelokrug zabrane jer je privatno vlasništvo.

-Mladi ljudi ne žele da se bave ovom karijerom jer je previše teška, previše iscrpljujuća. Zato zamislite ovo za 64-godišnjaka, to je praktično nemoguće – rekao je Anž Romiti, generalni sekretar Generalne konfederacije rada (CGT).

Pročitajte još

On je rekao da su demonstranti rado ugostili posjetioce festivala, ali su željeli da iskoriste filmski festival, koji traje do 27. maja, da pomognu u širenju svijesti o njihovim poteškoćama.

Francuska je mjesecima bila poprište štrajkova i demonstracija, uglavnom zbog zakona o penzionoj reformi predsjednika Emanuela Makrona, koji ju je donio prošlog mjeseca koristeći ustavna ovlašćenja da zaobiđe opoziciju u parlamentu, prenosi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije