Zabava

PROTJERANA ZBOG LJUBAVI SA SRBINOM Glumicu su proglasili izdajicom, ali uspjeh koji je uslijedio je SVE NADJAČAO

Poznata glumica Mira Furlan o čijem se životu prethodnih decenija i te kako pisalo i pričalo, nikada nije krila da je odlazak sa ovih prostora vidjela kao jedino rješenje tokom nemira koji su zahvatili region.

PROTJERANA ZBOG LJUBAVI SA SRBINOM Glumicu su proglasili izdajicom, ali uspjeh koji je uslijedio je SVE NADJAČAO
FOTO: Z. LONČAREVIĆ/RAS SRBIJA

Bila je među najlepšim ženama bivše Juge i po svaku cijenu nije željela da odustane od muškarca koji joj je zauvijek osvojio srce, prenosi Blic.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu. U karijeri ima brojne zapažene uloge poput onih u filmovima: “Otac na službenom putu”, “Lepota poroka”, “Kiklop”… Davne 1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu.

Jednom prilikom, ispričala je kako ju je reditelj osvojio.

– Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovjek koji se ne boji. Konačno, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog pola uglavnom su bili susreti sa potpuno isprepadanim muškarcima. Panični strah od žena je ujedno i izvor nasilja prema ženama koje obilježava ove prostore. Taj strah i ta mržnja koja iz njega proizlazi takođe su po mom mišljenju bili i razlog linča moje malenkosti početkom devedesetih – rekla je Furlan.

Pošto je zbog ljubavi živjela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Često je posjećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti.

Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 prijetnji smrću.

Zbog svega sa čim su se suočili, Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Prilikom ove emigracije, navodili su mediji, pomogla joj je pokojna Milena Dravić.

Kada su stigli u SAD su radili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a Mira kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac. Zakeli su se na vječnu ljubav i dobili su sina kome su dali ime Marko Lav.

U SAD je Mira skoro počela da stvara karijeru, što joj je išlo od ruke. U početku je glumila u čak 110 epizoda naučno fantastične serije “Babylon 5” u periodu od 1994. do 1998.

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji “Izgubljeni” koja je ostvarila planetarni uspjeh.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškoj filmskoj akademiji.