Banjaluka

Provjerili smo ČIME SE VOZE gradski direktori: Na sastanke uglavnom “polovnjakom”, samo rijetki biciklom (FOTO)

Jedni se na sastanke voze automobilima starim dvije decenije, drugi modelima koji su proizvedeni prije nekoliko godina, a rijetki su oni koji koriste svoja vozila ili koji na sastanke idu biciklom. Tako se može opisati radna rutina direktora banjalučkih preduzeća, ustanova i organizacija.

Provjerili smo ČIME SE VOZE gradski direktori: Na sastanke uglavnom “polovnjakom”, samo rijetki biciklom (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Riječ direktor se obično vezuje za privilegovanu poziciju koja, između ostalog, omogućava osobi koja zauzima tu funkciju da ima na raspolaganju službeno vozilo. Upravo zbog toga smo željeli provjeriti kakav vozni park imaju na raspolaganju banjalučki direktori, te koje su “godište” četvorotočkaši koje koriste za odlaske na sastanke i prilikom obavljanja drugih poslovnih obaveza.

“Akvana”

Jedna od rijetkih organizacija u kojoj direktor nema službeno vozilo je u javnom preduzeću “Akvana”. Iz ovog preduzeća su poručili da “Akvana” ima dva službena vozila, i to teretna: reno kangu (2012) i sitroen berlingo (2014).

– Teretna vozila koristi kurir i služba ugostiteljstva, kad vrše dostave hrane – poručili su iz ovog preduzeća.

Dodali su da v.d. direktor Velibor Vukajlović najčešće koristi bicikl za odlazak na sastanke po gradu.

– Na druge lokacije koristi vlastito vozilo i ide o svom trošku – precizirali su u “Akvani”.

Sve ostale gradske ustanove, organizacije i preduzeća koja smo kontaktirali imaju na raspolaganju najmanje jedno vozilo, koje može da koristi njihov rukovodilac.

CIDEA

U Gradskoj razvojnoj agenciji (CIDEA) su rekli da njen direktor Mario Milanović na raspolaganju ima škodu oktaviju proizvedenu 2008. godine. Iz ove organizacije su poručili da se službeni automobil koristi za obavljanje dnevnih poslova Gradske razvojne agencije.

Sličan odgovor smo dobili i iz JK “Gradsko groblje”. U ovom preduzeću su naveli da posjeduju jedno putničko vozilo, koje je na raspolaganju direktoru Željku Grbiću. U pitanju je vozilo marke škoda oktavija 1,6 TDI (2014), koje se, kako su naglasili u ovom preduzeću, koristi isključivo u službene svrhe.

Jedno službeno vozilo imaju na raspolaganju i u Centru za obrazovanje odraslih, bivšem Radničkom univerzitetu. Direktorka Suzana Kusovac Sladoje može koristiti reno klio iz 2011. godine, benzinac.

– Vozilo se najčešće koristi u svrhe obavljanja poslova prema drugim klijentima poslodavcima, Gradskom razvojnom agencijom i slično – naveli su u ovoj ustanovi.

Pročitajte još

Razni korisnici

Iz Centra za socijalni rad su poručili da direktorka Irena Joldžić na raspolaganju ima četiri vozila koje može da koristi, i to: lada niva (2009), škoda fabija (2009), tojota rav4 (2017) i pežo 301 (2019). Iako su joj dostupna, u ovoj ustanovi objašnjavaju, ne koristi ih uvijek za obavljanje svojih obaveza.

– Ova vozila se najčešće koriste za obavljanje službenih poslova stručnih radnika zaposlenih u Centru za socijalni rad, službenih poslova tima za pripravnost, te za obavljanje službenih poslova direktora i rukovodstva ustanove. S obzirom da Centar za socijalni rad nema dovoljan broj službenih vozila na raspolaganju, koja bi zadovoljila potrebe izlazaka na teren stručnih radnika, njih 60, direktor najčešće na sastanke i službena putovanja odlazi svojim privatnim vozilom – kazali su u ovoj ustanovi.

Turistička organizacija grada Banjaluka posjeduje dva putnička automobila, i to škode oktavije, proizvedene 2006. i 2016. godine.

Naveli su da automobile, prema službenim potrebama i raspoloživosti, koriste direktor Irena Radojević i zaposleni u ovoj javnoj ustanovi.

– Automobili se koriste u službene svrhe prema Pravilniku o korištenju i održavanju motornih vozila tj. za poslovna putovanja u zemlji i inostranstvu kao što su sastanci, konferencije i drugi skupovi, turistički sajmovi, obilazak terena i slično. Stari automobil se uglavnom koristi za lokalne relacije, dok noviji automobil koristimo za putovanja preko 50 kilometara. Ukoliko se desi da u isto vrijeme imamo potrebu za korištenjem više automobila, za lokalna putovanja koristimo privatne automobile, taksi ili drugi prevoz (javni prevoz, bicikl), a za službena putovanja unajmljujemo rent-a-kar – naveli su u Turističkoj organizaciji.

“Vodovod”

U preduzeću “Vodovod” su naveli da v.d. direktor Predrag Duduković na raspolaganju ima službeno vozilo volvo S 80 iz 2013. godine, koje se, kako su naveli, koristi isključivo u toku radnog vremena ili za vrijeme trajanja službenog putovanja.

Pročitajte još

– Direktor, kao i svi članovi Uprave Društva, odrekli su se 24-časovnog korištenja službenih vozila. „Vodovod“ raspolaže s više službenih vozila, koja se mogu koristiti u svrhu službenih putovanja i odlazaka na sastanke – naveli su u “Vodovodu”.

Dodali su da nije bilo situacija da direktor ili bilo koji drugi član uprave nema na raspolaganju službeno vozilo pa da se mora tražiti alternativni vid prevoza, jer, kako su naveli, sve se radi u dogovoru i planski.

Iz Centra za razvoj i unapređenje sela poručuju da direktor Draško Ilić nema službeno vozilo koje je rezervisano samo za njega, ali da može da koristi vozila ove ustanove. Naveli su da Centar u vlasništvu ima tri automobila: pežo 3008 , reno i volvo, čije su godine proizvodnje 2015, 2013, i 2016. 

– Navedena vozila se koriste isključivo u poslovne svrhe obilaska terena poljoprivrednih proizvođača, korisnika podsticaja, te odlaske na službena putovanja, sastanke i slično. Vozila koriste direktor, vozač i članovi komisija za dodjelu podsticaja prilikom obavljanja službenih dužnosti u toku radnog vremena – kazali su u Centru.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje su rekli da imaju vozilo marke reno talisman (2019), koje koriste direktor Jelena Kurtinović, pomoćnik direktora za vaspitno-obrazovni rad, stručni saradnici i vaspitno-obrazovni radnici.

– To vozilo se koristi za potrebe svakodnevnog obavljanja poslova organizacije realizacije i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, koji je organizovan u 29 vrtića na širem području grada. Službeno vozilo se koristi po potrebi, za odlaske na sastanke i stručne edukativne seminare na kojima je organizovano stručno usavršavanje vaspitno-obrazovnih radnika ili prezentaciju projekta – naveli su u ovoj ustanovi.

“Starci”

U Domu zdravlja Banjaluka su rekli da direktorka Nevena Todorović kao službeno vozilo koristi VW bora, koje je staro 17 godina i koje je prešlo 221.536 kilometara.

– To vozilo se koristi i u druge svrhe, odnosno koriste ga pomoćnici direktora, a kada postoji potreba služi i kao vozilo za prevoz pošte. Zbog godina starosti samog vozila i prijeđenih kilometara, Odjeljenje tehničkog održavanja i transporta naše ustanove predložilo je da se vozilo koristi isključivo za prevoz na kraćim relacijama. Ukoliko postoji potreba za prevozom na dužim relacijama, ovo vozilo se ne koristi zbog svoje nepouzdanosti. U tom slučaju koristi se vozilo škoda fabija (2013), koje inače služi za potrebe kurira u našoj ustanovi – rekli su u Domu zdravlja.

Sportski centar „Borik“ ima u vlasništvu tri vozila: škodu staru šest godina, pežo star 17 godina i hjundai star 20 godina. Iz ove ustanove su poručili da je za sva tri vozila zadužen vozač Sportskog centra.

– Koriste se za potrebe prevoza svih vrsta robe, kao i radnika Sportskog centra, od radnika za održavanje higijene do direktora, a najčešće zbog potreba prelaska iz dvorane u dvoranu i slično – naveli su u ovoj ustanovi.

Kazali su da direktor Nenad Talić, kao i ostali radnici koji imaju potrebu odlaska na sastanke ili iz jedne dvorane u drugu, pored službenih koriste i lična vozila.

Prihvati notifikacije