Banjaluka

Provodi se niz mjera i aktivnosti: Sutra počinje izgradnja montažno-demontažnog kružnog toka u centru Banjaluke

U cilju poboljšanja odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, u naredna dva mjeseca Grad Banjaluka provešće niz mjera i aktivnosti.

Izgradnja kružnog toka u centru grada
FOTO: S. ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Kako ističu iz Odsjeka za nadzor infrastrukturnih projekata, prva aktivnost će započeti već sutra, 29. avgusta, na ukrštanju ulica Kninska Bulevar cara Dušana, gdje je planirana izgradnja kružne raskrsnice.

Izgradnja je planirana kombinacijom uklapajućih montažno-demontažnih elemenata sa postavljanjem betonskih ivičnjaka za formiranja radijusa prilaza i betonske galanterije za kretanje pješaka. Kružna raskrsnica će imati dvije saobraćajne trake unutar kružnog kolovoza i po dvije saobraćajne trake na svakom od prilaza. Planirano je da se ovi radovi završe u roku od 15 radnih dana. Navedeni radovi predstavljaju početak implementacije mjera na uspostavljanju jednosmjernog režima odvijanja saobraćaja u centru grada – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Pročitajte još

Dodaju kako naredna aktivnost, koja bi trebala započeti u septembru i za koju je procedura javne nabavke u završnoj fazi, je formiranje kružnog odvijanja saobraćaja kod „Ekvatora“.

– Naime, predviđeno je da se formira kružno odvijanje saobraćaja oko zelene površine na lokaciji gdje se trenutno nalazi „Krajiška kuća“. Saobraćaj bi se kružno odvijao ulicama Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržnička i Kralja Petra I Karađorđevića – poručuju iz ovog Odsjeka.

Napominju kako će, uporedo sa ovim radovima,  započeti i radovi na formiranju jednosmjernog saobraćaja u glavnoj saobraćajnici, na način da će se saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića odvijati od zgrade Vlade Republike Srpske ka Ekvatoru, a duž ulica Kninska-Vidovdanska-Prvog krajiškog korpusa će se odvijati u suprotnom smjeru, uz obilježavanje biciklističkih traka na kolovozu i tzv. žutih traka za vozila javnog prevoza.

– Takođe, u navedenom periodu izvodiće se radovi na spajanju ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Vidovdanske (kod „Hotela Bosna“), na način da će se postojeća ulica ispred hotela proširiti čime će se pored spoja, omogućiti i dvosmjeran saobraćaj ispred hotela – dodaju iz Odsjeka za nadzor infrastrukturnih projekata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije