Svijet

Prva debata predsjedničkih kandidata: Bajden i Tramp ukrštaju koplja, po prvi put biće u studiju bez publike, uz opciju gašenja mikrofona

Prva debata predsjedničkih kandidata u SAD, aktuelnog predsjednika demokrate Džozefa Bajdena (81) i bivšeg predsjednika republikanca Donalda Trampa (78) biće održana večeras u okviru kampanje za izbore koji će biti održani u novembru.

Bajden i Tramp
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Debata počinje u tri sata u petak po srednjeevropskom vremenu i biće emitovana iz studija CNN u Atlanti u američkoj državi Džordžiji.

Debata će se takođe istovremeno emitovati na drugim mrežama, prenosi CBS, a kako je ranije saopšteno, izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji CNN Džejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dvije pauze za reklame, prenosi Glas Amerike.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike.

Bajden i Tramp
FOTO: SHAWN THEW/EPA

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ. Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će “koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu”, saopštio je CNN.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut.  Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema CNN-u, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda.  Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Pročitajte još

Svi kandidati van glavnih stranaka, uključujući Roberta F. Kenedija Mlađeg, nisu uspjeli da se kvalifikuju za fazu debate do isteka roka koji je postavio CNN – 20. juna. Kandidati su morali da dobiju podršku od najmanje 15 odsto u četiri odobrena nacionalna glasanja i da budu na glasačkim listićima u dovoljnom broju država da bi mogli da osvoje 270 glasova u Elektorskom kolegijumu, što je prag za osvajanje predsjedničkog mjesta.

 Štab Kenedijeve kampanje saopštio je u utorak da će imati sopstvenu “debatu” u isto vrijeme kada i se održava debata Bajdena i Trampa i koja će se prenositi onlajn.

CNN nije saopštio koje će teme biti zastupljene u debati.

CBS navodi da su moguće teme granična bezbjednost i migracije, kao i pravo na abortus, ali i Trampova osuda za krivično djelo u slučaju tajne isplate porno zvijezdi Stormi Danijels pre izbora 2016. godine. Moguća tema je i osuda Bajdenovog sina, Hantera, za kupovinu i posjedovanje pištolja dok je bio zavisnik od kokaina, ako i pitanje ekonomije.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama. Republikanska konvencija je narednog mjeseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois. Planirana je još jedna debata, 10 septembra, a domaćin će biti televizijska mreža ABC News.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu