Politika

"Prva pobjeda do konačnog cilja" U Srpskoj zadovoljni nakon Plenkovićeve izjave o Trgovskoj gori

Pozdravljamo dogovor između Slovenije i Hrvatske, a mi svoje aktivnosti nastavljamo istim intenzitetom, izjavio je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik povodom informacije o odgađanju odlaganja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

MINISTAR ZA PROSTORNO UREDJENJE GRADJEVINARSTVO I EKOLOGIJU RS BOJAN VIPOTNIK
FOTO: VLADA RS

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je postignut dogovor sa Slovenijom da se nuklearni otpad iz Кrškog neće odlagati na Čerkezovcu bar do 2028. i da će to relaksirati odnose Hrvatske i BiH.

Pročitajte još

– Naša uporna borba protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori je bitka za zaštitu života i zdravlja i prava na opstanak na svojim ognjištima više od 250.000 građana Republike Srpske i BiH u slivu Une. Izjava Andreja Plenkovića nama je samo podstrek da pojačamo napore i znak da smo na dobrom putu u svojoj namjeri da spriječimo Hrvatsku da nam na granici izgradi nuklerni objekat. Činjenica da je Hrvatska shvatila da je Trgovska gora uslov za relaksaciju odnosa dvije države je  značajan korak ka našoj konačnoj pobjedi – potpunom odustajanju od Čerkezovca kao lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva niske i srednje radiaktivnosti- rekao je ministar Vipotnik.

 On smatra da će ovaj dogovor Slovenije i Hrvatske o odgađanju odlaganja otpada iz Кrškog na Trgovskoj gori biti dodatni podsticaj ekspertima i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH u zaštiti prava svojih građana i da je prva pobjeda do konačnog cilja.

– Počeli smo istraživanja i nastavićemo insistirati na poštovanju međunarodnih konvencija i pravnoj zaštiti interesa Republike Srpske i BiH- zaključio je Vipotnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije