Biznis

Prvi čovjek "Folksvagena" dao crnu prognozu: Rat u Ukrajini mogao bi biti daleko GORI OD PANDEMIJE

Herbeet Dies, glavni izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila "Folksvagen" upozorio je da bi dugotrajni rat u Ukrajini mogao biti "daleko gori" za evropsku privredu nego pandemija korona virusa.

Prvi čovjek "Folksvagena" dao crnu prognozu: Rat u Ukrajini mogao bi biti daleko GORI OD PANDEMIJE
FOTO: JENS SCHLUETER/EPA

Prekid u globalnim nabavnim lancima mogao bi dovesti do velikog povećanja cijena, nestašice energije i inflacije – izjavio je Dies.

Smatra i da bi dugotrajni sukob u Ukrajini Evropu mogao suočiti s ogromnom prijetnjom visoke inflacije, navodi londonski Fajnenšl tajms.

Proizvođači automobila, uključujući “Folksvagen” “BMW” i “Porše”, imaju teškoća s nabavkom kablova za automobile, koje su do sada nabavljali u zapadnoj Ukrajini, prenosi Index.

Pročitajte još

Ti su pogoni sada zatvoreni zbog ruske invazije pa su proizvođači automobila prisiljeni da smanje proizvodnju.

Početkom mjeseca “Folksvagen” je zbog invazije na Ukrajinu obustavio poslovanje u Rusiji i izvoz vozila, te prekinuo proizvodnju u pogonima u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, podsjeća Rojters.

Slično viđenje imaju i domaći ekonomisti.

– Nejasno je sada da li će doći do pooštravanja monetarne politike i da li će Fed i Evropska centralna banka time žrtvovati privredni rast. Mnogi ekonomisti sada predviđaju stagflaciju, odnosno usporeni rast uz rast cijena – rekao je nedavno Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije govoreći o trenutnom stanju globalne ekonomije.

– Sad je strah od stagflacije u Evropi više nego izražen, i sada je ključna neizvjesnost zbog rusko-ukrajinske krize – ocijenio je on, piše Blic.

Prihvati notifikacije