Kultura

Prvi film o Openhajmeru snimljen u Jugoslaviji: Glavnu ulogu imao glumac iz Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Jeste li znali da je prvi film o Džejmu Robertu Openhajmeru snimljen u Jugoslaviji? Zanimljivo je i to što je glavnu ulogu imao glumac Branko Pleša, koji je rođen u Kiseljaku.

Opedhajmer
FOTO: FULL HD DOMAĆI FILMOVI/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

“Slučaj Openhajmer” snimljen je u produkciji RTV Beograd. Režirao ga je je Arsenije Jovanović po scenariju njemačkog pisca Heinara Kipardta. Premijerno je prikazan 1970. godine.

Radnja prikazuje kako je Openhajmer (Branko Pleša) za vrijeme makartističkih progona izveden pred istražnu komisiju pod optužbom da je komunist i sovjetski agent. Uloge u ovom filmu su ostvarili i Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Janez Vrhovec, Petar Banićević… Muziku je radio legendarni Radomir Mihailović Točak.

Film “Openhajmer” Kristofera Nolana, koji je sada hit u kinima širom svijeta, prikazuje i detalje iz života spomenutog fizičara, dok je “Slučaj Openhajmer” fokusiran na ono što se događalo u sudnici. Interesantno je da neki kadrovi podsjećaju na verziju iz 1970.

Pleša je, kao što je već spomenuto, rođen u Kiseljaku 1926. Studij glume završio u Zemalj­skoj glumačkoj školi u Zagrebu i Pozorišnoj akade­miji u Beogradu. Radio je u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Pročitajte još

Glumio je u predstavama “Tri sestre”, “Braća Karamazovi”, “Tri sestre”, “Romeo i Julija” itd. Glumio je u filmovima “Derviš i smrt”, “Zašto je pucao Alija Alijagić”, “Petao nije zapjevao”, “Štićenik”, “Partizanska eskadrila”… Preminuo je 2001. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije