Svijet

Prvi predsjednik Slovenije poručuje "U Briselu znaju ko je autor non-papera"

Prvi predsjednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da očito postoji non-pejper o mogućoj promjeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega.

Prvi predsjednik Slovenije  poručuje "U Briselu znaju ko je autor non-papera"
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose, rekao je Kučan za Radio Slobodna Evropa (RSE) .

Kučan je dodao da Slovenija ne može da ima drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

– Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir – rekao je Kučan.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić ranije je rekao da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom posjete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsjedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na “dovršetak raspada Jugoslavije”. Pahor je navodno pitao da li je moguća “mirna disolucija” BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janeše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Prihvati notifikacije