Svijet

"Prvi put da je pronađen veliki mesožder" Ruski naučnici proučavaju ostatke VUKA zamrznutog u permafrostu prije 44.000 GODINA

U regionu Jakutija na dalekom sjeveru Rusije, lokalni naučnici vrše autopsiju i proučavanje ostataka vuka zamrznutog u permafrostu prije oko 44.000 godina, saopšteno je danas iz Akademiji nauka Jakutije.

Vuk
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Tijelo vuka pronađeno je slučajno od strane lokalnih lovaca u Abiskom okrugu Jakutije 2021. godine i sada se detaljno analizira i proučava, prenosi Rojters.

-Ovo je prvi put u svijetu da je pronađen ostatak kasno-pleistocenskog predatora. Starost ostataka vuka je procenjena na oko 44.000 godina. Do sada nije bilo takvih pronalazaka – rekao je Albert Protopopov, šef odsjeka za proučavanje faune ledenog doba pri Akademiji nauka Jakutije.

Pročitajte još

Locirana između Arktičkog okeana i dalekog istoka Rusije, Jakutija je ogromno područje površine Teksasa prekriveno močvarama i šumama, sa velikim dijelovima teritorije pod permafrostom gdje zimske temperature padaju i do minus 64 stepena Celzijusa.

-Obično pronalazimo biljojede koji su se zaglavili u močvarama, smrzli se i relativno dobro očuvani sačekali da ih pronađemo. Ali ovo je prvi put da je pronađen veliki mesožder – rekao je Protopopov.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu