Društvo

Prvi put u 14 godina: Sarajevo traži direktora Direkcije za turizam

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas javni oglas za imenovanje direktora Direkcije za turizam, što je ujedno prvi put otkad je Direkcija za turizam osnovana, saopšteno je iz Vlade KS.

građani šetaju Sarajevom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova Direkcija osnovana je 2008. godine i od tada je u sastavu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ali do današnjeg dana nikad nije počela s radom. Naime, propisano je da Direkcija počinje s radom danom imenovanja direktora, a direktor do danas nije imenovan, niti su popunjavana druga radna mjesta u Direkciji koja su bila sistematizovana ranijim pravilnicima o unutrašnjoj organizaciji.

– Turizam u Kantonu Sarajevo posljednjih godina bilježi zapažene rezultate i jedna je od naših strateških grana privrede, a ipak u Ministarstvu privrede više od decenije nema niti jednog službenika u Direkciji za turizam. To je paradoks i mi želimo da to ispravimo, zato smo i najavili pred kraj prošle godine da ćemo što skorije raspisati javni oglas za direktora Direkcije, obzirom da je to uslov da Direkcija počne s radom. Oglas je javan i transparentan, tražimo osobu koja će svojim sposobnostima, znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju i unapređenju turizma na području Kantona- naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Napomenuo je da je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo uključen, te da će pratiti ovaj proces od početka kako bi se izbjegle bilo kakve nepravilnosti. Direktor se bira na mandat od pet godina.

Delić je istakao i da su razvojni potencijali turizma u Kantonu Sarajevo nedovoljno iskorišteni, te da je potrebno stalno pronalaziti nova rješenja i ideje kako bi se ti potencijali maksimalno iskoristili.

-Kako bismo zadržali pozitivan trend u razvoju turizma moramo maksimalno iskoristiti sve komparativne prednosti kojima Kanton raspolaže. Moramo imati sinergiju ponude turističko-ugostiteljskih, prirodnih, kulturno-istorijskih i drugih potencijala Kantona Sarajevo kao cjelovitog turističkog proizvoda, obezbijediti kvaliteniji pristup razvoju i korištenju turističkih resursa, raditi na podizanju kvaliteta različitih oblika turizma s ciljem postizanja što veće dobiti od turizma, kao i svih djelatnosti direktno i indirektno povezanih s turizmom, što će u konačnici uticati i na ukupni poslovni ambijent, kao i kvalitet života u Kantonu Sarajevo- Delić.

Dodao je da je neophodno raditi na unapređenju kulturnog, kongresnog, eko, etno, zdravstvenog, vjerskog, avanturičkog, seoskog, planinskog, lovnog i svih drugih oblika turizma za koje Kanton ima kvalitetne predispozicije.

– Geografski položaj Kantona, okruženost planinama, zelenim pejzažima, mnogobrojni spomenici kulture, gastro ponuda i sve drugo daju nam mogućnost da od Sarajeva napravimo regionalni turistički centar i svakako već radimo na tome. Popunjavanjem Direkcije za turizam imaćemo sektor u Ministarstvu kojem će isključivo biti obaveza da od Sarajeva napravi upravo najpoželjniju turističku destinaciju u Jugoistočnom dijelu Evrope“- kazao je on.

Link javnog oglasa dostupan je na stranici Ministarstva privrede KS. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu