Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVI SRPSKI RESPIRATOR ZA 30 DANA Fond za inovacije finansira 12 projekata (VIDEO)

Biznis
Autor:

Foto: Prva tv/Youtube/screenshot

Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje, a prvih pet biće gotovo u rekordnom roku, do 30. aprila, izjavio je Marko Panić iz firme “Smart riserč” iz Instituta Mihajlo Pupin.

– U okviru poziva Fonda za inovacionu djelatnost dobili smo projekat da razvijamo respiratore u skladu sa uslovima u Srbiji. Dobili smo rok koji je stvarno težak, od 30 dana, ali mislimo da je to izvodljivo – rekao je Panić za Prvu TV.

On je objasnio da je cilj da se u zadatom roku razvije prvih pet funkcionalnih uređaja, koji će kasnije biti testirani i lako adaptirani za serijsku proizvodnju.

Vladimir Nešić ispred Instituta “Mihajlo Pupin” rekao je da je projekcija da će biti moguće da se proizvede od 10 do 100 respiratora dnevno.

– Već smo stupili u kontakt sa firmama koje tvrde kako mogu da proizvedu 60 mehaničkih dijelova respiratora dnevno, koji su najveći problem ovdje – rekao je Nešić.

On je pozvao sve koji se bave proizvodnjom ili nabavkom elektromagnetnih ventila, ili membranskih pneumatskih pumpi, da se jave Fondu da pomognu.

Nešić je napomenuo kako nije isključeno da će se angažovati namjenska i auto-industrija s ciljem masovne proizvodnje respiratora i da će testiranje morati da bude ubrzano.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO