Svijet

"Prvo će čuvati moje rodno mjesto" Umjetnik iz Crne Gore napravio TRANSFORMERSA POSVEĆENOG NOVAKU ĐOKOVIĆU (FOTO)

Crnogorski umjetnik Danilo Baletić svojim jedinstvenim skulpturama od auto-otpada osvojio je publiku, ne samo u Crnoj Gori, već i u svijetu.

"Prvo će čuvati moje rodno mjesto" Umjetnik iz Crne Gore napravio TRANSFORMERSA POSVEĆENOG NOVAKU ĐOKOVIĆU (FOTO)
FOTO: SEBASTIEN NOGIER/EPA

Naime, njegova kolekcija transformersa od skora je bogatija za još jednog autobota.

U pitanju je dobri transformers kojeg je Baletić posvetio proslavljenom srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

– Đoković kao inspiracija je bila dugo prisutna u meni. Ne samo Đoković kao sportista, nego i kao karakterna pojava. Tako da sam imao želju da njegov lik i djelo predstavim kroz skulpturu Transformersa – rekao je u razgovoru za Vijesti Baletić, te je istakao da tenis, kao i postale sportove prati umjereno, kada ima vremena, što je zbog posla kojim se bavi rijetko.

Prema njegovim rečima, siguran je da Novak Đoković neće biti jedini sportista u čiju će čast napraviti robota.

– Te inspiracije sam se tek dotakao. Nisam još odlučio ko bi to mogao biti sljedeći, ali brzo ću imati nekog na umu – obećava Baletić.

Iako je o novoj skulpturi obavijestio samo svoje prijatelje na društvenim mrežama, njegov novi transformers izazvao je oduševljenje.

– Već su odlične reakcije na skulpturu i priprema se neka ozbiljna priča za nju. Više o tome kada se desi – rekao je on za Vijesti.

Nada se da će njegova skulptura, poput svih koje je napravio do sada, najprije čuvati njegove sugrađane.

– U koliko mi grad Podgorica izađe u susret, vrlo rado će transformers prvo čuvati moje rodno mjesto. U planu mi je da kad završim još nekoliko skulptura robota napravim novu izložbu – ističe Baletić.

Novak ready for the next battle

Posted by Danilo Baletic on Monday, April 12, 2021

Iako je na društvenim mrežama tagovao proslavljenog tenisera, Baletiću još uvijek nije poznato da li je Đoković saznao za ovu skulpturu napravljenu njemu u čast.

– Nemam informaciju da li je Novak upoznat sa mojim radom. Znam samo da su u toku neki pregovori sa mojom galerijom iz Beča da se skulptura možda postavi na turniru Đokovića u Beogradu, sada za koji dan. Vidjećemo – kaže Baletić.

Svojim skulpturama od auto otpada crnogorski umjetnik je želio je da podigne svijest o očuvanju životne sredine. Tako su nakon što su čuvali Podgoricu nekoliko mjeseci, njegovi roboti nastavili svoju misiju posjećujući druge gradove, najprije regiona, pa kasnije Evrope i svijeta.

– Moje skulpture u osnovi poručuju jedno – čuvajmo planetu Zemlju, ona nam je jedini dom. A Transformers Novak daje jasnu poruku da je sve moguće kroz predan rad i volju – rekao je između ostalog u intervjuu za “Vijesti” Baletić.