Društvo

Psiholog o imunicaziji i razmišljanju građana: Strah od vakcine posljedica predrasuda

Vakcinacija u kombinaciji sa prevencijom je glavno sredstvo da se pandemija virusa korona drži pod kontrolom, ali građani najčešće imaju strah od vakcine koji je posljedica predrasuda, izjavila je psiholog Mladenka Milovanović.

Psiholog o imunicaziji i razmišljanju građana: Strah od vakcine posljedica predrasuda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Milovanovićeva, koja je psiholog u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Doboj, rekla je da se građani najčešće ne vakcinišu zbog straha od nuspojava i nepoznatog, te istakla da tako ne treba da postupaju jer je rizik od bolesti veći od rizika vakcinacije.

– Jedan od pogrešnih stavova građana je da ne mogu da obole od virusa zato što ne pripadaju rizičnim grupama i da im iz tog razloga ne treba vakcina, što je pogrešano – izjavila je Milanovićeva.

Prema njenim riječima, u postupku procesa imunizacije građani nemaju isti odnos prema vakcinaciji na početku i sada.

– Veći broj građana se vakciniše. Odluka da se vakcinišu postaje konkretnija jer su vakcine tu i dostupne su. Postoji veća informisanost o vakcinama, čime se smanjuju predrasude o vakcinaciji. Takođe, tu je i želja da se ne izoluju, putuju, žive normalne živote – izjavila je Milanovićeva.

Ona je dodala da građani treba da odgovore na pitanja koja ih zanimaju potraže u referentnim zdravstvenim ustanovama, te navela da u sklopu rada u Centru uočava da se korisnici interesuju za taj proces, često pitaju o dostupnosti vakcina, da li da se vakcinišu ili je rizik prevelik.

– Predrasude su utemeljene na pogrešnim informacijama o nuspojavama i rizicima vakcinacije. Ljudi nas pitaju da li smo i mi, zdravstveni profesionalci, vakcinisani i da li smo imali neke nuspojave vakcinacije – ukazala je Milanovićeva.

Milanovićeva je ukazala na trend da se žene više vakcinišu od muškaraca, a kao jedan od mogućih razloga navodi na veću zdravstvenu osviještenost i odgovorost žena.

– Žene su, inače, sklonije da češće posjećuju ljekare i obavljaju ljekarske preglede, nevezano za pandemiju – navela je Milanovićeva.

Iz Doma zdravlja u Doboju Srni je rečeno da je zaključno sa četvrtkom, 12. avgustom, u ovoj zdravstvenoj ustanovi prvom dozom vakcine protiv virusa korona vakcinisano 13.025 osoba, dok je 10.040 osoba kompletno revakcinisano.

Prihvati notifikacije