Društvo

PUŠTAĆE SE POSTEPENO U RAD Poznato kada će IZIS biti ponovo u funkciji

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) biće pušten u funkciju od ponedjeljka, nakon što je Fond zdravstvenog osiguranja sproveo sve potrebne preventivne aktivnosti.

pacijent daje e-knjižicu doktoru
FOTO: IZIS

Iz ove ustanove kažu da će se njegovo puštanje u funkciju sprovoditi postepeno i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve date bezbjednosne preporuke.

– Rukovodstvo Fonda je na današnjem sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova dogovorilo dinamiku puštanja IZIS u funkciju. Planirano je da se prioritetno u funkciju pusti porodična medicina i hitne službe, te ostale djelatnosti, ali će se prije svakog puštanja prethodno svaki dio IZIS-a dodatno testirati od strane samih zdravstvenih radnika – istakli su oni.

Dodaju je još ranije zdravstvenim ustanovama, odnosno eksternim korisnicima sistema date preporuke koje aktivnosti one treba da preduzmu, a kako bi se ispunili preduslovi za bezbjedno puštanje u funkciju IZIS-a.

-Upravo kako bi se eksternim korisnicima ostavilo dovoljno vremena da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema, IZIS još nije vraćen u funkciju. S obzirom na to da su nas pojedine ustanove informisale da su sprovele date preporuke, planirano je da se od naredne sedmice IZIS postepeno vraća u funciju – istakli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako iz FZO RS ističu, oni su od hakerskog napada odmah angažovali sve svoje resurse, kao i resurse održavaoca sistema IZIS, kako bi u što kraćem roku IZIS bio stavljen u operativan rad.

Pročitajte još

– Istovremeno, iako je IZIS imao maksimalnu zaštitu, sa oporavkom sistema, dodatno ćemo unaprijediti i sigurnost sistema na još viši nivo. Iz tog razloga, između ostalog, rad i razmjena podatka u IZIS-u bićeomogućena samo onim zdravstvenim ustanovama koje budu izvršile skeniranje svoje računarske mreže i promjenu korisničkih naloga u sistemu. Zdravstvene ustanove su obavezne da Fondu dostave kredibilan dokaz da su postupili po instrukcijama Fonda. Takođe, i zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije drugih proizvođača, dužne su da od njih pribave dokaz da su postupili po instrukciji i skenirali svoju računarsku mrežu i servere – rekli su iz ove ustanove.

Podsjećamo, FZO RS je juče dobio i podršku Vlade Srpske za sprovođenje svih neophodnih aktivnosti, jer je zajednički interes da se Integrisani zdravstveni informacioni sistem što prije oporavi od visoko sofisticiranog hakerskog napada i da zajedno preventivno sprovedemo sve bezbjednosne mjere prije ponovnog uspostavljanja IZIS-a.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu