Društvo

Iz FZO RS i dalje tvrde da HAKERI nisu ukrali podatke: IZIS sa radom kreće sredinom januara

Sektor za informacione tehnologije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u vezi sa situacijom nastalom usljed hakerskog napada na IZIS, dao je preporuke zdravstvenim ustanovama, a kako bi se obezbijedili svi preduslovi za bezbijedno puštanje u funkciju IZIS-a, kada za to dođe vrijeme.

pacijent daje e-knjižicu doktoru
FOTO: IZIS

Inače, na osnovu dobrih praksi i preporuka stručnjaka iz oblasti bezbjednosti informacionih sistema, iako je baza zdravstvenih podataka sačuvana, odlučeno je da se sistem još ne pušta u funkciju.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su za eksterne korisnike (zdravstvene ustanove koje ne rade na aplikacijama IZIS-a), a kako bi se unaprijedio sigurnost sistema, dali preporuku da eksterni sistemi iskoriste ovaj period i provjere i provjere bezbjednost svojih informacionih sistema (skeniranje radnih stanica, promjena administratorskih naloga, naloga vaših korisnika i slično).

Nakon završetka aktivnosti na otklanjanju posljedica i uspostavljanja normalnog funkcionisanja sistema, eksterne korisnike će, kažu iz FZO RS puštati postepeno i uz dokaze da su sprovelipotrebne mjere zaštite u svojim sistemima.

Pročitajte još

-Ukoliko ne postupite po datim preporukama, za eventualne posljedice i nastalu štetu, Fond zdravstvenog osiguranja neće snositi odgovornost. Za zdravstvene ustanove koje koriste aplikacije IZIS-a, Zdravstvene ustanove, koje koriste aplikacije IZIS-a, obavezne su da postupaju po instrukcijama Fonda zdravstvenog osiguranja i da prvenstveno iz bezbjedonosnih razloga neće biti dozvoljeno korištenje drugih aplikacija i programa – poručili su iz FZO RS.

Kako dodaju iz ove ustanove, administratore zdravstvenih ustanova koje koriste aplikacije IZIS-a, pravovremeno će obavijestiti o aktivnostima koje treba da preduzmu na svojim lokalnim računarskim mrežama.

– Dakle, u međuvremenu dok ne počne rad u IZIS-u, dužni ste pružati zdravstvenu zaštitu građanima,prema ranije datim instrukcijama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske – kažu oni.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je nad Integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom Srpske učinjeno kriminalno djelo i naveo da očekuje da će sistem biti uspostavljen za 10 do 15 dana.

Šeranić je rekao da se u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske kontinuirano radi na uspostavljanju i podizanju baze IZIS-a, te da je bitno da se sve u okviru navedenog sistema provjeri prije nego što bude podignut.

– Važno je da su podaci sačuvani, da imamo adekvatne “bekap” baze koje će omogućiti da onog trenutka kada se podigne IZIS on adekvatno i funkcioniše – rekao je Šeranić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu