Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Putin: Moskva i Atina su prevazišle probleme u odnosima

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Moskva i Atina su konačno prevazišle probleme u odnosima koji su uslijedili nakon što je Grčka protjerala ruske diplomate, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

On je nakon sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Moskvi rekao da se nada da je “strana okrenuta”, uz napomenu da taj čin i nije predstavljao veliki problem za nastavak normalnog rada i izgradnje odnosa, uključujući veze na polju ekonomije.

– Ono što je važnije jeste stabilnost ekonomije, pouzdanost i održivost političkog sistema i garancija u vezi sa investiranjem u velike projekte. Spremni smo da radimo u svim sferama, uključujući projekte koji uključuju energetsku infrastrukturu – istakao je Putin.

Govoreći o razlozima protjerivanja ruskih diplomata, Putin je podsjetio da Moskva nije saglasna sa osnovama takve odluke i da teško može da zamisli da bilo koja osoba u Rusiji ili Grčkoj “bistre glave” može da pomisli da Moskva kuje bilo kakve zavjere protiv Atine.

Ruski lider nije odbacio povezivanje južnog dijela Evrope sa gasovodom “Turski tok” preko Grčke.

Putin je naglasio da je Rusija spremna da, zajedno sa Grčkom, sprovede veće infrastrukturne energetske projekte, javio je TASS.

Predsjenik Rusije napomenuo je da je energetika važno područje interakcije između dvije zemlje i podsjetio da Rusija godinama pouzdano snabdijeva Grčku energetskim resursima.

On je izrazio uvjerenje da će rusko investiranje u Grčkoj da se poveća, čim se grčka ekonomija ojača.

Cipras je tokom sastanka ruskom predsjedniku rekao da je zabrinut zbog toga što Turska kupuje rusko oružje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO