Svijet

"PUTIN U STANJU EUFORIJE" Nakon neuspjele pobune Vagnera, ruski lider pozira za selfije i ljubi fanove

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u “povišenom emotivnom stanju” nakon neuspjele pobune plaćeničke grupe Vagner, tvrde stručnjaci.

Vladimir Putin pozira sa fanovima
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Kratkotrajna pobuna Vagnera na čelu sa njenim šefom Jevgenijem Prigožinom, čiji su borci prišli Moskvi na 200 kilometara, okončana je naglim sporazumom koji je isposredovao predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Iako neuspjela, pobuna Vagnera je bila do sada najveći izazov Putinovoj dvodecenijskoj vlasti, a stručnjaci kažu da je on iz nje izašao oslabljen. Djeluje da je Putin sada krenuo da popravlja štetu nakon incidenta.

On se pojavio u javnosti prvi put u srijedu uveče tokom rijetkog obilaska u Derbentu u Dagestanu i snimljen je kako se rukuje, snima selfije sa fanovima i čak ih ljubi – što je neobičan potez za predsjednika poznatog po fobiji od bacila, piše Jahu njuz.

Vladimir Putin okružen ljudima
FOTO: RAMIL SITDIKOV / HOST PHOTO AGENCY/EPA

Putin je tokom pandemije od svog osoblja zahtjevao dvonedjeljni karantin, dok se dugi sto za kojim je običavao da prima strane lidere prošle godine naširoko smatrao i igrom moći i načinom distanciranja zbog straha od infekcije.

– Nedavno su njegovi javni nastupi predstavili sliku neobjašnjive radosti koja se graniči sa euforijom, što je upadljivo odstupanje od njegovog uobičajenog ponašanja – rekla je Tatjana Stanovaja, saradnica Zadužbine Karnegi.

Pročitajte još

Ona vjeruje da je cilj bio da se stvori atmosfera naklonosti prema 70-godišnjem lideru Rusije.

– Ovo bi moglo da se poveže sa narativom koju je kreirala njegova pratnja, naglašavanje univerzalne podrške koju on prima od elita i ogromne ljubavi koju uživa od naroda – rekla je Stanovaja.

– Ono što razlikuje trenutnu situaciju jeste Putinov progresivni gubitak inicijative u rješavanju domaćih pitanja. Njegovo pojačano emotivno stanje čini ga podložnijim manipulaciji. Izgleda da posmatramo novu fazu u Putinovom režimu, gdje se njegova pratnja sve aktivnije uključuje u oblikovanje njegove putanje – kaže ona.

Gardijan je ranije ocijenio da je Putinova posjeta Dagestanu bila pokušaj da se popravi šteta koju je pobuna Vagnera nanijela njegovom imidžu, dok teži da se predstavi kao da održava narodnu podršku sa svim ruskim narodom iza sebe, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije