Svijet

PUTIN UZVRAĆA UDARAC Ruski lider potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o vojnoj akciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju i širenje lažnih vijesti o svim učesnicima ruske vojne operacije u Ukrajini, bez obzira na njihov status.

Vladimir Putin
FOTO: PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Prema novom zakonu, za ovo djelo može biti izrečena kazna do 15 godina zatvora i novčana kazna do pet miliona rubalja (64.950 dolara), navodi se na zvaničnom portalu o pravnim informacijama.

Amandmani pooštravaju kaznu za diskreditaciju raspoređivanja ruskih oružanih snaga u inostranstvu, koja je ranije iznosila do pet godina zatvora.

Pročitajte još

Osim odgovornosti za diskreditovanje dobrovoljaca, izmjenama se povećava kazna za takva djela na sedam godina zatvora, prenio je Sputnjik.

Unijete su izmjene u član o lažnim vijestima o ruskim oružanim snagama, kojima se kazna za takva djela proširuje i na dobrovoljce. Maksimalna kazna prema ovom članu je 15 godina zatvora.

Putin je potpisao i zakon o kaznama do milion rubalja za širenje uputstava o nedozvoljenoj proizvodnji municije za vatreno oružje u medijima ili na internetu, kao i za javne akcije s ciljem diskreditacije pomoći koju dobrovoljci pružaju ruskim oružanim snagama.

Ova vijest dolazi dan nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) sa sjedištem u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije