Svijet

Putin zadovoljan rezultatima “U novoj Dumi pet stranka, dokaz demokratskih izbora”

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas bivšeg predsjednika Državne dume Vladimira Volodina za novi mandat i poručio je da su ruski izbori bili otvoreni i u skladu sa zakonom, a da je činenica da je pet stranaka osvojilo mandate dokaz njihove demokratičnosti.

Putin zadovoljan rezultatima “U novoj Dumi pet stranka, dokaz demokratskih izbora”
FOTO: ALEXEI DRUZHININ/EPA

Vjerujem da je Volodin dovoljno vrijedan da se nađe na čelu sljedećeg, osmog saziva Državne dume – naglasio je on na sastanku sa liderima stranaka koje su izabrane u donji dom parlamenta, prenosi TAS S.

Ruski predsjednik je rekao da su sastav Državne Dume odredili državljani Rusije koji su ostvarili svoje ustavno suvereno pravo, a da su sami izbori bili otvoreni i da su održani strogo u skladu sa zakonom i uz visoku izlaznost.

Putin je saopštio i da je više od polovine birača u zemlji učestvovalo u njima i zahvalio građanima Rusije što su izašli na biračka mjesta ili su glasali od kuće, gdje je postojala takva mogućnost, elektronskim putem.

On je rekao i da sumnje u vezi sa glasanjem na internetu u Moskvi nisu posljedica lošijeg kvaliteta procesa glasanja, već što su neki ljudi nezadovoljni rezultatima.

Pročitajte još

Ruska Centralna izborna komisija potvrdila je u petak rezultate izbora za Državnu dumu, održanih od 17. do 19. septembra, prema kojima je Jedinstvena Rusija predsjednika Putina dobila najviše mjesta – 324 od 450.

Novi sastav donjeg doma uz nju činiće još četiri stranke – Komunistička partija Rusije, Pravedna Rusija – Za pravdu, LDPR i Novi ljudi.

– Prvi put nakon izbora 1999. godine u Dumi će biti više od četiri frakcije, što takođe ukazuje na demokratičnost izbornih pravila i procedura, na razvoj demokratije u našoj zemlji i na to da različite političke snage imaju šanse da se pokažu – istakao je ruski predsjednik.

Putin je liderima izabranih stranaka danas saopštio zadatke koji se nalaze pred novim parlamentom, a neki od najvažnijih koje je pomenuo na sastanku su svođenje siromaštva na minimum, uz poboljšanje uslova za život, razvoj, školovanje i ishrana djece u porodicama sa niskim prihodima.

On je rekao da je važno poboljšati i učiniti pristupačnijim savremeno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i da treba nastaviti sa strukturnim promjenama u privredi u korist visokotehnoloških grana industrije.

Putin je na kraju naglasio i da je zemlja prema glavnim ekonomskim pokazateljima dostigla nivo prije krize izazvane pandemijom korona virusa, ali da svi građani u Rusiji još uvijek ne osjećaju taj pozitivan trend.

Prihvati notifikacije