Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PUTINOMOBIL U BEOGRADU Sa ruskim predsjednikom stiže NJEGOVA ČUVENA ZVIJER, srpski “migovi” biće pratnja NA NEBU

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Kroz Beograd će se Vladimir Puti voziti u svom automobilu “aurus senat” serija “kortež”, u njegovom neposrednom okruženju biće pedesetak pripadnika tamošnje Federalne službe obezbjeđenja.

Putin dolazi u četvrtak, 17. januara, i ovo je prema podacima 16. put da se viđaju on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema saznanjima Blica, Putin će imati tri prstena obezbjeđenja i teritorijalno pokrivanje trase kretanja.

Neposredno oko ruskog predsjednika biće isključivo njegovo obezbjeđenje. Njih pedesetak, koji su praktično i prva i posljednja linija odbrane.

Putinovo obezbjeđenje su pripadnici Federalne službe obezbjeđenja (FSO), svi imaju do 35 godina i prema strogim propisima FSO visoki su između 175 i 190 centimetara, teški između 75 i 90 kilograma.

Foto: Tanjug/AP

FSO od oružja koristi pištolj “grjuza”, ali i protivtenkovske granate, kao i raketni sistem “osa”.

Ova služba, o kojoj se podaci drže u strogoj tajnosti, direktno odgovara Putinu. Njihove operacije su nepoznate javnosti, a nastali su iz nekadašnjeg Devetog odjeljenja sovjetske tajne službe KGB.

Posljednjih dana u medijima je navođeno da sa Putinom dolazi oko 250 specijalaca. Činjenica je da ukupan broj nije precizno poznat ni ovdašnjim organima, ali kako Putin dolazi u prijateljsku državu, spekuliše se da je riječ o manjem broju pripadnika ruskih službi.

“Zvijer” pravljena specijalno za Putina

U Beograd stiže i njegov automobil takozvana “zvijer”. Model “aurus senat” serija “kortež” pravljena je specijalno za Putina. Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše sedam plus bezbjednosni sistem, Putinov automobil premašuje sve do sada napravljene.

To je specijalno blindirano vozilo i smatra se najboljim u svijetu. Otporan je na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Kada je riječ o srpskim snagama, biće angažovani bukvalno svi rodovi. Po cijelom gradu biće raspoređeno oko 5.000 pripadnika domaćih snaga i bezbjednosnih službi. Glavni nosioci obezbjeđenja su Žandarmerija, “Saj”, “Kobre”, BIA i VBA.

MUP je zadužen za fizičko-tehničko obezbjeđenje, a BIA za kontraobavještajnu bezbjednost ruskog predsjednika.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Kako Blic saznaje, u različitim dijelovima grada trase kretanja ruskog gosta, koja se krije, biće obezbijeđena i sa snajperistima Žandarmerije, Vojske, ali i Rusa. Prema proceduri, učešće Vojske će biti već u prvim trenucima jer će srpski „migovi“ biti pratnja čim Putinov avion uđe u vazdušni prostor Srbije. Ulice kojima bude prolazio ruski predsjednik biće zatvorene, šahtovi zavareni.

Ruska služba FSO od 50.000 ljudi

Ruska služba FSO, prema nekim procjenama, broji oko 50.000 pripadnika. Pripadnici FSO obezbjeđuju i druge bitne ličnosti Rusije. Prema nikad dokazanim navodima među njima je i Putinov dvojnik.

Jedan od ruskih novinara je izjavio da i kada izgleda da Putin sam nonšalantno šeta u tom trenutku ga posmatra i prati stotinu ljudi iz obezbjeđenja.

“Putinomobil” u masovnoj proizvodnji

Jedna od posljednjih vijkesti krajem prošle godine bila je da počinje masovna proizvodnja nove ruske limuzine “aurus”. Proizvodnja počinje u istočnom ruskom regionu Tatarstanu, a prva vozila će sa proizvodne linije sići 2020.

Rukovodilac Centra za računarski inženjering Aleksej Borovkov, koji je učestvovao u izradi projekta “Kortež”, rekao je da se strane zemlje interesuju za “Putinomobil” i da smatra da je to prije svega zbog činjenice da je “Putin pokazivao automobil lideru Arapskih Emirata, pozvao ga da sjedne u auto…, a tamo mnogi imaju mnogo para”…

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO