Svijet

PUTINOVI KRITERIJUMI Povjerljivi dokumenti pokazuju kada bi Rusija mogla da posegne za nuklearnim oružjem

Procurili vojni dokumenti objelodanili su rusku doktrinu o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, uključujući minimalne kriterijume za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja, objavio je Fajnenšel tajms (FT).

Proizvodnja oružja u Rusiji
FOTO: RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EPA

Rusko taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji i ima ograničeniji domet u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje bi moglo da stigne do SAD.

List navodi da 29 ruskih vojnih dosijea, koji datiraju između 2008. i 2014. godine, ukazuju na prag “niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema ekspertima koji su pregledali i verifikovali dokumente”.

Himars ispaljuje raketu
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE/EPA

Kriterijumi se kreću “od neprijateljskog upada na rusku teritoriju do konkretnijih pokretača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima”, piše FT.

Uništavanje tri ili više velikih ratnih brodova, tri aerodroma, 30 odsto nuklearnih podmornica, ili “istovremeni udar na glavne i rezervne obalne komandne centre” takođe se navode kao potencijalni uslovi za nuklearni napad.

Nepovjerenje prema Kini

Dokumenti takođe ukazuju na nepovjerenje prema Kini, uprkos jačanju veza između Moskve i Pekinga. U spisima je evidentirano da je istočni vojni okrug Rusije izveo vježbe koje su predviđale hipotetički napad Kine.

Pročitajte još

Moskva se možda plaši da bi Peking mogao da iskoristi svoju vojnu usredsređenost na Zapad i da pokrene napad preko granice kako bi osvojio teritoriju na ruskom Dalekom istoku, navodi FT.

List podsjeća da Rusija nastavlja da izvodi vojne vježbe u blizini Kine. U junu i novembru 2023. ruske snage su izvele vježbe u regionima koji se graniče sa Kinom koristeći rakete sa nuklearnim oružjem.

Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je za FT da Rusija vjerovatno ima viši prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine zbog straha da bi sukob mogao da eskalira i dovede do direktne intervencije SAD ili Velike Britanije”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije