Biznis

Putovanja i dalje neizvjesna: Rast zaliha benzina u Americi "potopio" cijene nafte

Cijene nafte pale su juče usljed najvećeg rasta zaliha benzina u SAD u posljednja dva mjeseca, koji je nadmašio pad količine sirove nafte u američkim skladištima.

Putovanja i dalje neizvjesna: Rast zaliha benzina u Americi "potopio" cijene nafte
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Fjučeri američke WTI nafte na Njujorškoj berzi, za isporuku u maju, potonuli su za 41 cent na 58,92 dolara za barel, na trgovanju u 10:35 časova po istočnoameričkom vremenu, izvještava agencija Blumberg.

Cijena sjevernomorske nafte Brent, za dostavu u junu, skliznula je za 36 centi na 62,38 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Prema izvještaju američke Uprave za energetske informacije, domaće zalihe benzina su prošle nedjelje porasle za više od četiri miliona barela, dok su zalihe sirove nafte splasnule na najniži nivo u posljednjih pet nedjelja.

Cijene “crnog zlata” tokom posljednjih nekoliko nedjelja osciliraju u uskom rasponu, jer se korona blokade nastavljaju u pojedinim dijelovima svijeta, preteći očekivanom usponu putovanja u periodu ljetnih odmora i globalnom oporavku potražnje.

Istovremeno, proizvođači iz grupe OPEK+ planiraju postepeno povećanje isporuka na tržište tokom narednih mjeseci, a Iran je već podigao izvoz uoči “oživljavanja” nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, što dodatno povećava pritisak na cijene zbog predstojećeg rasta ponude.