Društvo

Rade, ali bez plate: Zenički rudari se vratili na posao

Grupa zeničkih rudara, sinoć u trećoj te jutros u prvoj smjeni, sišla je u jamu "Raspotočje", ali se još uvijek ne može govoriti o potpunoj obnovi proizvodnje i prekidu radničkog neposluha - kazao je predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

rudari
FOTO: AL JAZEERA BALKANS / YOUTUBE / SCREENSHOT

Riječ je o jedinom preostalom pogonu u kojem se odvija proizvodnja, jer je, nakon proteklog radničkog neposluha, Uprava donijela odluku da se obustavljaju rudarski radovi u pogonu “Stara jama” te da će se izraditi elaborat o opravdanosti daljnje eksplotacije uglja u toj jami.

– Određeni broj rudara, oko trećina brigade, sinoć i jutros sišli su u jamu kako bi odradili neophodne radove da bismo spasili jamu i učinili je sigurnom za rad kada se potpuno obnovi proizvodnja, ali i pokazali da se žele na neki drugi način boriti za svoja prava – kazao je Duraković.

Potom je dodao:

Pročitajte još

– Neki se radovi, naime, nakon duže obustave proizvodnje, moraju obaviti prije početka proizvodnje. Naravno, biće i nešto iskopanog uglja, ali se ne može govoriti o obnovi proizvodnje niti prekidu radničkog neposluha. Što se tiče isplate plate, još nemamo nikakve pouzdane informacije da bismo mogli izaći pred radnike i saopštiti im kada će dobiti platu. 

Zenički su rudari, naime, drugi put u zadnjih mjesec dana stupili u radnički neposluh zbog kašnjenja u isplati plate za maj, a koju su trebali dobiti najkasnije do 25. juna. Po važećem kolektivnom ugovoru, plata se u tom preduzeću isplaćuje do 25. u mjesecu, za prethodni mjesec.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije