Biznis

Rade pod konstantnim pritiskom, ali su im plate odlične: Ovo su NAJSTRESNIJI POSLOVI na svijetu, neki vas možda iznenade

Da posao umije da bude stresan reći će svaka zaposlena osoba. Bilo da se radi o situacijama života ili smrti, kratkim rokovima ili nametnutom pritisku nadređenog, neki poslovi su poznati po tome što guraju ljude do njihovih granica.

rad za kompjuterom
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Pojedni doživljeni stres kompenzuju dobrom platom, drugi trpe jer su uslovljeni egzistencijalnim problemima, ali postoje zanimanja koja bez obzira na visok nivo stresa ostaju na tronu natraženijih i najplaćenijih zanimanja.

Ulazak u 2024. godinu donio je stare/nove trendove kada je riječ o zanimanjima koja su najtraženija, a sajt Mastersdegree.net koji se bavi analizom svjetskih kretanja kada je riječ o obrazovanju i karijeri napravio je listu 10 najstresnijih profesija na globalnom nivou.

Kako su naveli, pri rangiranju su uzeli u obzir nivo obrazovanja, plate u SAD/EU, rast broja novih radnih mjesta do 2031. godine, kao i prosječne nivoe stresa da bi dobili potpunu sliku, piše Blic.

Advokatura

Prvu poziciju na listi najstresnijih poslova zauzimaju advokati. Prema podacima koji su ovo zanimanje doveli na prvo mjesto, advokati se suočavaju sa kratkim vremenskim rokovima, a veoma komplikovanim pravnim pitanjima, regulativama i propisima. Kako se navodi, čak osam od 10 advokata prijavilo je povišen nivo stresa ili takozvano sagorijevanje. Kako se dalje navodi, za posao u advokaturi potrebno je visoko obrazovanje, a kada govorimo o Evropi i Americi, oni su na listi stresnih poslova drugi najplaćeniji. Prosječna plata advokata je 127.990 dolara u SAD i 132.500 evra u EU na godišnjem nivou.

biznis posao poslovni ljudi biznismen aktovka torba
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pravna i poslovna regulativa

Ukoliko ste osoba koja je u firmi odgovorna za osiguravanje usklađenosti poslovanja organizacije sa relevantnim zakonima, propisima, internim pravilima i standardima, a pored toga radite na razvoju, implementaciji i nadzoru različitih politika i procedura kako bi se osiguralo poštovanje propisa, onda imate posao koji iziskuje ogromne količine stresa. U inostranstvu ova pozicija se naziva “službenik za usklađenost”, dok kod nas mahom spada u poslove koje obavljaju zaposleni u pravnim službama. Kako god ga nazivali, posao koji obuhvata navedene zadatke drugi je na listi najstresnijih.

Plata za ovu poziciju u Evropi iznosi 106.914 evra, a u Americi 71.650 dolara godišnje.

Građevinarstvo

Građevinski radnici se suočavaju sa ogromnim stresom, zauzimajući treće mjesto na listi zahtjevnih profesija. Zapanjujućih 58 odsto njih osjeća se kao da im je život izmakao kontroli, što se odražava kroz težak fizički rad, duge i nepredvidive radne sate i nesigurnost posla. Poslodavci često zanemaruju mjere bezbjednosti, što ove radnike dovodi u povećan rizik od povreda. Građevinski radnici takođe primaju neke od najnižih plata na listi stresnih poslova, u prosjeku 37.770 dolara u SAD i 44.963 evra u zemljama EU.

stranci radnici građevina
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ono što ovu profesiju čini rastućom, sa predviđanjima od 5,3 odsto do 2031. godine, pored konstantne potrebe za izgradnjom jeste i činjenica da je zaposlenje moguće bez potrebe za formalnim obrazovanjem, pa su kriterijumi za zaposlene značajno sniženi.

Bračno i porodično savjetovalište

Podatak da projektovani rast radnih mjesta do 2031. godine za bračne i porodične terapeute iznosi čak 13,9 odsto i čini ih najbrže rastućom profesijom na ovoj listi govori više o tome kakvo će nam u budućnosti biti stanje u društvu, nego li o potencijalno unosnim zanimanjima. Pak, potražnja za njihovim uslugama i plata od 51.374 evra u Evropi, odnosno 49.880 dolara u Americi nije dovoljna da nadomjesti količinu stresa sa kojom se suočavaju prilikom obavljanja svog posla. Kao glavne okidače stresa, oni navode redovnu izloženost svojih klijenata sukobima i emocionalnim lomovima, a pritisak da ispune očekivanja doprinose sagorijevanju na poslu. Zbog toga više od polovine njih prijavljuje nenadoknadiv nivo stresa.

doktori medicina UKC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Medicina

Na petoj poziciji liste najstresnijih poslova nalaze se bolničari odnosno medicinsko osoblje koje svakodnevno biva izloženo hitnim stanjima, intervencijama, rizicima, ali i neredovnom i ponekad predugačkom radnom vremenu. Sve ovo dovodi do više od 50 odsto radnika koji su se izjasnili da doživljavaju sagorijevanje na poslu.

Sa osvrtom na prosječnu godišnju platu koja je u Evropi oko 41.138 evra i 46.770 dolara u Americi, a uz projekciju rasta radnih mjesta za 6,6 odsto do 2031. godine, medicinski radnici sa srednjim stručnim obrazovanjem svakako imaju značajniju perspektivu u inostranstvu.

Pročitajte još

Uz njih, na listi najstresnijih poslova našli su se i terapeuti koji se bave mentalnim zdravljem pojedinaca, savjetnici za rehabilitaciju, ali i hirurzi koji su na iznenađujućem pretposljednjem mestu. Ipak, njihova plata je u zemljama EU i širom Amerike na ubedljivom prvom mjestu u odnosu na ostala zanimanja sa liste. Hirurzi će u Evropi primati prosječno 235.644 evra godišnje, a u SAD-u 208.000 dolara. Valja napomenuti i da ovu profesiju očekuje daleko najskromniji rast radnih mjesta od 3,4 odsto.

Vatrogasci

Očekivano, na listi su se našli i vatrogasci jer je reč o profesiji koju na svim kontinentima karakterišu intenzivni fizički i mentalni zahtjevi. Možda će u Evropi biti motivisaniji za 58.038 evra ili u Sjedinjenim Državama za 50.700 dolara godišnje, ali to ne mijenja činjenicu da skoro polovina svih vatrogasaca doživljava svakodnevni stres zbog različitih faktora kao što su poremećaji spavanja, fizička iscrpljenost, kao i uporan osjećaj da nisu uradili dovoljno u kritičnim situacijama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije