Društvo

RADNICI JOŠ NE ZNAJU Đokić uvjerava da RUSKI PARTNER pokreće proizvodnju u Rafineriji Brod

Ministarstvo energetike i rudarstva RS je obaviješteno da se početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje do kraja godine.

RADNICI JOŠ NE ZNAJU Đokić uvjerava da RUSKI PARTNER pokreće proizvodnju u Rafineriji Brod
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na osnovu informacije koju smo dobili od ovog privrednog subjekta, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije ovog privrednog društva, a to je prema njihovom biznis planu do kraja 2020. godine. Prirodni gas će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utiču na životnu sredinu – rekao je resorni ministar Petar Đokić.

On je ovo odgovorio na pitanje narodnog poslanika Zorana Vidića, kojeg je zanimalo kada će Rafinerija nafte u Brodu da nastavi sa preradom nafte.

Predstavnici sindikata kažu da nemaju nikakve informacije u vezi sa nastavkom rada Rafinerije u Brodu jer su bili na čekanju i nisu imali kontakte sa rukovodstvom.

Na čekanju su bili zaposleni Rafinerije nafte, ali i Rafinerije ulja u Modriči koja je, takođe, u vlasništvu ruske kompanije “Zarubežnjeft”.

Pročitajte još

– Na čekanje smo išli zbog pandemije, odnosno posljedica koje su uticale na smanjen obim proizvodnje. Ljudi se jedno vrijeme gotovo nisu ni kretali, a i sada je smanjeno kretanje ljudi. Potražnja za našim proizvodima je manja. Prihvatili smo čekanje, a od prošle sedmice smo se svi vratili na posao – objašnjava za Srspkainfo Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikalne organizacije u Rafineriji ulja Modriča.

Požar

U Rafineriji nafte Brod izbio je požar početkom oktobra 2018. godine kada je u potpunosti uništen pogon za proizvodnju nafte.

Tačan uzrok požara nikada nije saopšten javnosti. Jedino je poznato da je Rafinerija evidentirala oštećenje osnovnih sredstava u iznosu od oko 3,8 miliona KM.

Po preliminarnim podacima, za remontno sanacione radove pogona, koji su bili zahvaćeni požarom, potrebno uložiti nešto više od deset miliona KM.