Gradovi

Radojica Ćelić, načelnik opštine Stanari: Cilj nam je da se ljudi počnu vraćati iz inostranstva

Ne možemo da zaustavimo odlazak naših građana u inostranstvo, ali smo na dobrom putu da stvorimo bolje uslove za život, zbog čega će mnoge porodice početi da razmišljaju da li da odu ili ostanu u Stanarima.

Radojica Ćelić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo kaže načelnik opštine Stanari, Radojica Ćelić, čija je velika želja da se ljudi, danas-sutra, počnu vraćati u ovu lokalnu zajednicu.

– Svjesni smo da treba uraditi puno stvari da se to desi. Međutim, na dobrom smo putu da i to dočekamo, te da našim građanima, koji eventualno razmišljaju o odlasku, pružimo mogućnost izbora. Trudimo se da sve što radimo bude u interesu naših građana – ističe Ćelić.

Šta, konkretno, radite u tom pogledu?

Počeli smo izgradnju novog doma zdravlja, koji bi trebao da bude u funkciji u avgustu naredne godine. Ozbiljno smo pristupili ovom poslu, na osnovu čega smo za izgradnju dobili punu donaciju od Srbije. Započeli smo i izgradnju vodovoda, a riječ je o potpuno novoj investiciji, što podrazumijeva novi rezervoar, nove bunare, novu mrežu i snabdijevanje vodom kompletnog stanovništva opštine. To će se desiti kroz nekoliko faza u narednih nekoliko godina, a činjenica je da Stanari u užem centru nemaju riješenu kvalitetnu vodovodnu mrežu.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U kojoj fazi je izgradnja vodovoda?

Riječ je o projektu koji košta mnogo, oko 20 miliona KM. Raspisali smo tender za 6,5 miliona, što podrazumijeva izgradnju glavnog rezervoara, izgradnju bunara, spajanje glavnog cjevovoda da se “napoji” više naselja, a kasnije će i ostala. Na području opštine, naime, ukupno je 13 naseljenih mjesta, a zbog nestašice vode vatrogasna jedinica tokom godine preveze više od 1.000 kamionskih cisterni.

Ovdje nam je, takođe, veoma bitan i sam proces sertifikacije, koji je potvrda jake opštinske uprave, te sređenih i transparentnih finansija. Shodno tome, nadam se da ćemo, kad dobijemo BFC sertifikat, povući određena sredstva od međunarodnih finansijskih organizacija, koje će nam pomoći u sufinansiranju izgradnje vodovoda. Oni to rade kada vide da opština povlači ozbiljne i odgovorne poteze. Naravno, dom zdravlja i vodovod nisu jedini projekti na kojima radimo kako bismo olakšali i poboljšali života građanima Stanara.

vodovod opstina Stanari
FOTO: OPSTINA STANARI

Šta je još urađeno?

U asfaltiranje sela ove godine uložili smo 1,3 miliona KM, a asfaltirali smo lokalne puteve u svim mjesnim zajednicama. Izgrađujemo i renoviramo društvene domove, a u toku je izgradnja jednog u Mjesnoj zajednici Raškovci, čiji mještani dosad uopšte nisu imali društveni dom, a zaslužili su. Radimo tako što najprije kupimo zemljište, riješimo potrebne dozvole, napravimo projekat i izaberemo izvođača radova. U jednoj mjesnoj zajednici u toku je i rekonstrukcija mosta preko rijeke Ukrine, čija je vrijednost 180.000 KM. Taj most je slomljen na jednom dijelu i nije bezbjedan za saobraćaj. U mjesnim zajednicama Jelanjska i Cerovica napravljeni su sportski poligoni. Takođe, kupujemo i zemljište za proširenje grobalja.

asfaltiranje puta opstina Stanari
FOTO: OPSTINA STANARI

Koji projekti će u najvećoj mjeri promijeniti izgled Stanara?

Srušili smo neke stare objekte, a sad rješavamo imovinsko-pravne odnose i polako pripremamo teren za izgradnju nove zgrade administrativnog centra, nove zgrade centra za socijalni rad i biblioteke. Cilj nam je da u užem centru Stanara dobijemo savremene objekte koji su bitni za ostvarivanje prava građana i da polako, i naravno nabolje, mijenjamo izgled opštine. Želimo da što očigledniji bude progresivni razvoj opštine, odnosno nastojanja da na viši nivo podignemo rad opštinske uprave i da se usluge građanima pružaju na što jednostavniji način. Promjene se osjete na svakom koraku, a mi smo počeli da se bavimo pravim razvojem opštine.

Radojica Celic nacelnik opstine Stanari
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Šta to, konkretno, znači?

Pokušavamo da budžet što više usmjeravamo u investicije, a što manje u potrošnju, odnosno da on ne bude socijalnog karaktera. Nije to lako promijeniti, ali se trudimo. Budžet, naime, mora biti razvojnog karaktera, jer je većina prihoda od koncesija, a oni mogu ići samo u investicije. Rebalansom smo došli na 23 miliona KM, što je za 70 odsto više od budžeta za ovu godinu, koji je bio 13 miliona KM. Ovo povećanje je, prije svega, posljedica kreditnog zaduženja za izgradnju vodovoda, za 3,6 miliona KM, grant sredstava od 3,6 miliona KM koja smo dobili od Vlade Srbije, te povećanja indirektnih poreza za oko dva miliona KM. Riječ je o sredstvima koja će isključivo ići u investicije.

Koliko se ove godine kriza odrazila na projekte?

Nažalost, kriza nas je sve pogodila. Usporila je dolazak stranih investitora u našu Poslovnu zonu. Do sada je došao jedan investitor iz Njemačke, koji se bavi proizvodnjom intralogističkih sistema, odnosno liftova i pokretnih traka. Proizvode ih ovdje i šalju u Njemačku ili zemlje EU i svijeta. Investitor je obećao da će do ovog perioda biti zaposleno oko 120 radnika, ali kriza je to poremetila i dosad je zaposleno 12 ljudi. Nadam se da će se situacija brzo stabilizovati i da će naša industrijska zona zaživjeti u punom kapacitetu.

poslovna zona opstina Stanari
FOTO: OPSTINA STANARI

Šta bi to značilo za opštinu?

Ako bi naša industrijska zona radila u potpunosti, mogla bi da zaposli sve radnike i da na birou ne bude niko, a trenutno je 450 nezaposlenih. Bez obzira na poremećaje u svijetu, mi stvaramo preduslove za dovođenje domaćih ili stranih investitora. U cjelosti smo završili sve infrastrukturne radove i  legalizovali industrijsku zonu. Ranije nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi i nije ništa bilo sređeno oko dokumentacije. Sad smo u završnoj fazi da investitori mogu da dobiju građevinske i upotrebne dozvole za hale. Takođe, cilj nam je da u industrijsku zonu dovedemo investitora koji bi zapošljavao žensku radnu snagu, čime bismo imali dobar omjer zaposlenih muškaraca i žena. A povećanje zaposlenosti smanjilo bi odliv stanovništva sa ovih prostora.

Kolika podrška vam je kompanija EFT?

Oni su nosilac privrednog razvoja opštine. Zapošljavaju oko 1.000 radnika, od čega je 500 iz Stanara. Takođe, ogromna su pomoć u svim aspektima razvoja opštine. Rekonstruisali su sve škole na području opštine, izuzev škole u Ostružnji Donjoj, a to je uradio Fond za zaštitu životne sredine. Rekonstruisali su centralnu i osam područnih škola, što su ogromne investicije. Tokom korone su mnogim domovima zdravlja donirali vozila hitne pomoći, a jedno je dobio i naš Dom zdravlja. Preko CSR pomagali su i porodicama koje su socijalno ugrožene. Ova kompanija se zaista pokazala izuzetno odgovornom prema našoj opštini.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Šta će vam biti u fokusu u narednom periodu?

Fokus će biti na industrijskoj zoni, da pronađemo kvalitetne investitore, koji će napraviti hale i zaposliti radnike. Cilj nam je i da istrajemo na izgradnji vodovoda, a započećemo izgradnju administrativnog centra, CSR i biblioteke. U toku je završna faza projekta za izgradnju savremene tržnice, što je takođe narodu potrebno. Razmatramo i kako da kupimo zemljište za izgradnju sportske dvorane, koja je takođe bitna građanima. U svakom slučaju, ono što započnemo to ćemo i završiti. Naglasio bih da su nam obnovljene sve škole i sve ambulante, a kad napravimo novi dom zdravlja, i zdravstveni sektor će biti u potpunosti završen kao i školski. Važno je napomenuti da je i kvalitet usluga podignut na viši nivo, te da imamo stručne i kvalitetne ljekare. To potvrđuje i činjenica da se po prvi put povećava broj registrovanih pacijenata u JZU Dom zdravlja Stanari, što ranije nije bio slučaj. Smatram da ovim pokazujemo da je i narod prepoznao našu volju da se naša lokalna zajednica u potpunosti unaprijedi.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije