Banjaluka

RADOJIČIĆ IM STAO NA PUT Biznis lobi traži POŽELJNOG KANDIDATA za gradonačelnika Banjaluke

 

RADOJIČIĆ IM STAO NA PUT Biznis lobi traži POŽELJNOG KANDIDATA za gradonačelnika Banjaluke
FOTO: IGOR RADOJIČIĆ/FACEBOOK

Iza inicijative za formiranjem Odbora, koju je pokrenuo odbornik SNSD-a Momčilo Antonić, a koji bi pratio realizaciju projekata u gradu iz komunalne i saobraćajne infrastrukture, stoje interesi određenih firmi i na sve načine pokušavaju da osujete novu kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke, tvrde za Srpskainfo odlično obaviješteni izvori iz samog vrha SNSD.

Najmlađi odbornik SNSD je dospio je u žižu javnosti, zahtjevom za formiranje ovog odbora. Prema tvrdnjama više upućenih izvora iz vrha SNSD, ova priča je, zapravo, maska za nastojanja takozvanih biznis lobija unutar Gradskog odbora SNSD kojem je Radojičić, u više slučajeva tokom protekle dvije godine zasmetao zbog odbrane gradske imovine u slučajevima „Poljoprivredna škola“, „Građa“, „Naš dom“, „Stara autobuska stanica“ i „Sokolski dom“.

Nezadovoljni ishodom ovih sporova, koji su pored narušenih privatnih interesa doveli i do procesuiranja čelnih ljudi Pravobranilaštva RS, biznis lobi otvoreno lobira za nominaciju drugog, poželjnijeg kandidata.

Kao mogući poželjni kandidat bio je Vlado Đajić, ali iz izvora bliskih direktoru Univerzitetskog kliničkog centra RS smo saznali da on nije zainteresovan za tu poziciju.

Istraživanja, koja je radila jedna agencija iz Beograda, ali i sama opozicija, potvrđuje da Radojičić, dvije i po godine po preuzimanju mandata, i dalje uživa većinsko povjerenje Banjalučana. Međutim, interes krupnog kapitala je, očigledno, drugačiji, zbog čega su već mjesecima u potrazi za drugim kandidatom unutar samog SNSD – tvrde naši sagovornici.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija
Momčilo Antonić

Neslaganje unutar SNSD već neko vrijeme je evidentno. Najglasniji kritičar je Antonić koji konstantno iznosi probleme kašnjenja u realizaciji projekata iz saobraćajne infrastrukture te kritike  mjera koje nadležno odjeljenje (ne) preduzima u takvim situacijama. Na čelu Odjeljenja za saobraćaj i puteve je isto kadar SNSD Slaviša Sandić.

– Ne vidim problem u tome da ukažem na problem niti imam problem kao član SNSD da kritikujem ljude unutar te stranke, smatram da je potreban korektivni faktor u svakom slučaju pa i unutar stranke. Mene su birali građani, a načelnika nisu. Odbornici su njega birali i smatram da imam pravo da kritikujem bilo koga pogotovo svoje ljude –rekao je Antonić.

Kazao je da je problem što se ne poštuju usvojeni godišnji planovi za realizaciju projekata iz oblasti saobraćaja.

– Kod tih projekata veliki dio rokova nije ispoštovan i zašto ga onda usvajamo ako ga niko neće poštovati zato sam i na zadnjoj sjednici tražio da mi se dostavi informacija na kojim projektima se kasnilo te gdje su povećani budžeti za projekte. Evo novi Zeleni most ide opet u produžetak i probijanje roka – kazao je Antonić.

Kazao je da je problem što je jedan te isti izvođač otvorio u gradu pet gradilišta.

– On kasni na četiri od pet i sada treba ćutati zato što on kasni, a kao razlog se navodi nadostatak radnika. Pa što konkuriše na te poslove ako ne može stići da ih odradi, a ja sa druge strane tvrdim da ima firmi koje ne rade i imaju prostora za rad –rekao je Antonić.

Dodao je da je zbog takvih problema i predložio osnivanje odbora koji bi nadgledao ralizaciju infrastrukturnih projekata.

-Ne znam da li je možda bila, greška ili problem, što nisam prije nego što sam predao incijativu pitao gradonačelnika za mišljenje. Bez obzira na to šta bi mi on rekao ja bi podnio tu inicijativu jer smatram da je potrebna –naveo je Antonić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik i prvi čovjek gradskog odbora SNSD Igor Radojičić ne vidi problem u tim razmimoilaženjima.

– Radi se o širokoj partiji u kojoj postoje različita mišljenja. Obično su znali prigovarati na mene što imam različita mišljenja u odnosu na neke druge tako da sada i neki drugi imaju različita mišljenja u odnosu na  mene i sa svim tim se treba živjeti – naveo je Radojičić.

Kazao je da se sa Antonićem ne slaže oko prijedloga za osnivanje tog  odbora.

– Smatram da potpuno suvišno formirati jedan para odbor koji bi pored postojećih odbora nešto dodatno radio – kazao je Radojičić.

1. april ili ne

Na pitanje novinara da li je tačno da je vrh SNSD odlučio da on neće biti kandidat te partije za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima Radojičić je prokomentarisao sa, da li je 1. april ili nešto drugo.

– Hajde da računamo da je 1. april pitajte me drugi dan – kazao je Radojičić.

Čeka odluku stranke

Antonić je rekao da će podržati kandidata SNSD za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim lokalnim izborima, kojeg odredi ta stranka.

– Sebe ne smatram stručnim da odlučujem ko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika. Stranka treba da izvaže ko je najbolji i ko ima najveću šansu da prođe na izborima – naveo je on.

Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija
Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

Inicijativa pred odbornicima

Antonić je u februaru uputio inicijativu Skupštini grada za osnivanje tog odbora uz obrazloženje da je prethodni period pokazao da je njegovo osnivanje neophodno jer su izvođači radova u pojedinim slučajevima kasnili i po nekoliko mjeseci u realizacije projekata ili je njihov rad bio nekvalitetan.

Radojičić nije podržao inicijativu svog partijskog kolege Antonića da se osnuje taj odbor. Ipak osnivanje tog odobra može postati realnost.

Predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić je objasnio da i pored toga što je ova inicijativa dobila negativno mišljenje Radojičića ona mora proći skupštinsku proceduru.

– Zato je i stavljena na dnevni red zasjedanja koje će se održati 10. aprila i odbornici će moći da se izjasne o tom pitanju – rekao je Talić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu