Biznis

RADOVI NA UREĐENJU JAHORINE U JEKU Uskoro puštanje u rad najdužeg alpin kostera na Balkanu

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek i član odbora Ljubomir Mrda, zajedno s direktorom Dejanom Ljevnaićem, provjerili su danas kako napreduju radovi na sedam značajnih infrastrukturnih projekata na olimpijskoj planini.

RADOVI NA UREĐENJU JAHORINE U JEKU Uskoro puštanje u rad najdužeg alpin kostera na Balkanu
FOTO: OC JAHORINA/RAS SRBIJA

Najveći i najznačajniji projekat trenutno je izgradnja prve kabinske gondole radnog naziva “Partizan”, kojom će se kapacitet skijališta povećati za 2.700 skijaša po satu, a biće i jedina instalacija koja će raditi kada su jaki vjetrovi i kada ne rade šestosjedi.

Pozicija gondole obezbjeđuje neprekidan rad skijališta  i povezivanje skijaških staza Poljica i Skočina. Uz gondolu gradimo i 3.000 metara novih staza koje će biti i osnježene i zaštićene vjetroustavima. Ovo je veliki projekat i zaista sam zadovoljan kako radovi napreduju. Nove staze izgledaju odlično, biće prekrivene sistemom vještačkog osnježavanja i vjetroustavima, a siguran sam da će skijašima biti posebno zanimljiv dio staza oko kabinske gondole – rekao je tokom posjete Nedeljko Elek, dodajući da je ovo veliki napredak za Jahorinu.

Direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić istakao je da je, među sedam projekata koji su u toku, prvi na redu za otvaranje i puštanje u pogon ljetnja atrakcija – alpin koster.

– Za samo par dana ova atrakcija će biti puštena u pogon što ćemo obilježiti velikom proslavom. Siguran sam da je ovo najduži alpin koster na Balkanu, trasa dužine 2.500 metara. Završili smo sa montažom, trenutno je u toku bezbjednosna provjera ove instalacije koja će kretati od vrha pored vještačkog jezera, a završavati na platou Poljice. Na polaznoj stanici boba gradimo restoran sa pogledom na jezero i velikom terasom. U planu je da restoran radi i zimi i ljeti – dodao je Ljevnaić.

U toku su i radovi na zamjeni starog ski lifta Poljice novom instalacijom “sidro”, koja će sa 300 povećati kapacitet prevoza skijaša na 1.200 po jednom satu, ali nabavka novih tabača za vozni park.

– Radi se i na osvjetljenju staze Poljice, gdje je obezbijeđena rasvjeta sa obje strane, tako da se mogu održavati FIS noćna takmičenja i noćno skijanje. Osvjetljuje se i poseban krak prema naselju Šator, za rekreativno skijanje. Projekat osvjetljenja, takođe, podrazumijeva i područje oko jezera na vrhu, ali i dječijeg vrtića u podnožju planine na Poljicama – rekao je Ljubomir Mrda.

Za narednu zimsku sezonu priprema se i obnova svih kapija za prolaz skijaša i prodajnih mjesta, kao i uvođenje novih vidova prodaje Webshop i OPOS prodaja, što će smanjiti gužve i čekanja na polazima liftova i ski kasama, navode iz OC Jahorina.