Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RADOVI U 3 FAZE „Elektrokrajina“ ulaže 30 miliona KM u modernizaciju mreže

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Javno preduzeće „Elektrokrajina“ Banjaluka počelo je trogodišnju modernizaciju visokonaponske mreže čime će cijelo područje biti kvalitetnije snabdjeveno strujom. Na gradilištu u Lamincima kod Gradiške, gdje je u toku rekonstrukcija dalekovoda dužine 26 kilometara, predstavnici „Elektrokrajine“ istakli su veoma važnim ovaj projekat.

Predrag Klincov, portparol ovog preduzeća, kazao je da su poslovi planirani u tri faze. Prva faza odnosi se na modernizaciju mreže. Najviše novca u ovoj fazi biće utrošeno na području Gradiške. Radi se o 3,74 miliona KM, a uzme li se u obzir PDV, to premašuje 4 miliona KM.

– U Lamincima pouzdanije i kvalitetnije snabdijevanje strujom uskoro će imati 1.000 domaćinstava – rekao je Klincov medijima ukazujući na dotrajale drvene bandere koje će biti zamijenjene betonskim.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On je takođe podsjetio da će ovom fazom u gradiškom kraju biti obuhvaćeno 5.600 potrošača.

Projekat takođe obuhvata rekonstrukciju 11 kilometara dalekovoda u Bereku i 6,6 kilometara u Gornjim Podgradcima. Osim Gradiške, radovi su istovremeno počeli na području Novog Grada, Prnjavora i Šipova.

Druga faza, naglasio je Klincov, podrazumijeva izmještanje mjernih uređaja iz objekata i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje struje.

– Više od 30.000 potrošača na području „Elektrokrajine“ dobiće digitalna brojila, što će obezbijediti brojne prednosti za potrošače i za naše preduzeće. Jedan od razloga je i smanjenje nelegalne potrošnje, na čemu takođe instiramo koristeći i druge vidove suzbijanja krađe struje – rekao je on.

Nenad Marjanović, predstavnik „Elnosa“ iz Banjaluke, kojem su povjereni ovi poslovi, kazao je da su zadovoljni dinamikom i uslovima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Naš zadatak je rekonstrukcija elektro-mreže. Već smo odradili veći dio posla u Prnjavoru, Gradiški i Mrkonjić Gradu. Slijede i poslovi u Kozarskoj Dubici, nakon što bude pripremljena projektna dokumentacija. Veći dio posla, posebno u Prnjavoru gdje rekonstruišemo mrežu niskog napona, biće završen do kraja ove godine. Planiramo takođe da će isti radovi u Mrkonjić Gradu biti okončani u ovoj godini. U Gradiški, gdje ima najviše posla, smatramo da će to potrajati do 2021. godine – kazao je Marjanović na gradilištu u Lamincima naglasivši da poslovi teku u skladu s planom i da na terenu nema većih poteškoća.

Podrška Laminčana

Nedeljko Dejanović, predsjednik Mjesne zajednice Laminci, zadovoljan je modernizacijom elektro-mreže i drugim najavljenim poslovima, koji će obezbijediti kvalitetnije snabdijevanje strujom.

– Imali smo mnogo problema, naročito zimi kada padne snijeg. Bandere su trule, drvene, postavljene prije više od pola vijeka. Ovdje imamo mnogo farmera, hladnjača, fabrika i drugih većih potrošača koji zbog prekida u snabdijevanju trpe veliku štetu – kazao je Dejanović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nedeljko Dejanović

On ističe da su Laminčani sa optimizmom dočekali početak radova, koje godinama priželjkuju.

– Ovo je za nas od kapitalnog značaja. Sada možemo planirati investicije u proizvodnju, bez straha da će nam prekid snabdijevanja strujom uzrokovati veliku štetu i upropastiti trud – naveo je Dejanović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO