Biznis

RADOVI U JEKU Najveći most na Koridoru 5C kod Počitelja pred konačnim povezivanjem gigantskih stubova (VIDEO)

Najveći most na koridoru 5C iznad Neretve kod Počitelja je dobio svoju gigantsku visinu i u pogledu posmatrača sa magistaralnog puta iz smjera Čapljine prema Mostaru već oslikava impozantnu građevinu koja će povezivati hercegovački autoput za mrežom evropskih saobraćajnica.

RADOVI U JEKU Najveći most na Koridoru 5C kod Počitelja pred konačnim povezivanjem gigantskih stubova (VIDEO)
FOTO: KLIX/YOUTUBE/SCREENSHOT

Da radovi vidno napreduju uvjerila se ekipa portala Kliks prilikom posjete gradilištu gdje se ozbiljno radi na rasponskoj konstrukciji i povezivanju gigantskih stubova visokih do 100 metara.

Spajanje prvog raspona između stubova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži, očekuje se u narednih nekoliko dana, što će označiti važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom auto-putu.

Most Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i geoloških uslova tokom samih radova.

Ovaj most će biti dužine 980 metara s visinom stubova 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara, čime je i najveći i najzahtjevniji projekt na izgradnji auto – puta kroz Hercegovinu.

Pročitajte još

To je kontinurani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje.

Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka oslonjena na jedne stubove, što znači da je na jednom stubu jedan i drugi pravac autoputa, a ukupna širina poprečnog presjeka mosta je 21,92 metra.

Zbog toga je, kako su objasnili stručnjaci, po prvi put kod nas primijenjeno to rješenje, a zbog same veličine konzola, koja je neuobičajeno velikog raspona od 4,9 metara, bilo je potrebno poprečno prednapezanje mosta.

U toku izgradnje i u toku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i u toku izgradnje i u toku eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona, prenosi Kliks.

Prihvati notifikacije