Politika

Radović: Pričom o razdruživanju SNSD pokušava zaustaviti pad rejtinga

Poziv predsjednika SNSD Milorada Dodika SDS i opoziciji za tobožnje pregovore sa FBiH o mirnom razdruživanju, nije ništa drugo nego skretanje pažnje sa veoma loše ekonomske situacije, ali i pokušaj zaustavljanja rapidnog pada rejtinga SNSD u Republici Srpskoj.

Radović: Pričom o razdruživanju SNSD pokušava zaustaviti pad rejtinga
FOTO: SDS

Poručio je ovo zamjenik predsjednika SDS Milan Radović dodajući da su rezultati rada vlasti predvođene SNSD-om poražavajući i da su dugovanja Republike Srpske dostigla rekordne vrijednosti.

– Ponavljanje priče kako je budžet stabilan se nastavlja, dok je prava istina da bez novih kredita ne može da servisira obaveze i evidentno je da bi bile ugrožene isplate budžetskim korisnicima bez novih kreditnih sredstava – naveo je Radović.

Prava istina je, dodao je Radović,  da je Vlada Republike Srpske samo u 2021. godini zadužila Srpsku za oko 950 miliona КM, ako računamo tzv. londonske obveznice sa kamatnom stopom od 4,75%.

Pročitajte još

– Prema podacima kojima raspolažemo javni dug Republike Srpske je trenutno dostigao nivo od preko 6,5 milijardi КM, dok je dug Federacije BiH manji i on iznosi 6,2 milijarde КM. Prvi put od Dejtonskog sporazuma dug Republike Srpske je premašio dug Federacije BiH i on po glavi stanovnika u Republici Srpkoj iznosu oko 5.600 КM,  dok je u FBiH 2.600 КM po glavi stanovnika – navodi se Radovićeva izjava u saopštenju iz SDS.

To je činjenica, dodaje Radović, sa koje se pokušava skrenuti pažnja pričom o tzv. mirnom razdruživanju.

– Ovaj scenario nam je već poznat od ranije pričom o referendumu o Danu Republike Srpske čiji rezultati nikada nisu provedeni – kaže Radović.

On ističe da će se politika SDS bazirati na ekonomiji i poboljšanju životnog standarda građana.

– Ukoliko samo zaustavimo trošenje budžetskih sredstava na skupe zgrade, softvere, automobile, izvlačenje novca u javnim preduzećima i namještanje tendera firmama bliskim vlastima, moći ćemo obezbijediti između 300 i 350 miliona KM na godišnjem nivou.  Sa tim novcem možemo rasteretiti privredu i smanjiti poreze i doprinose na plate sa 67 na 52 odsto, povećati prosječnu penziju u Srpskoj na 550 KM i prosječnu platu na 1.100 KM – tvrdi Radović.

On kaže da sadašnja vlast bruka i sramoti Republiku Srpsku jer moli za pomoć ili za kredite na svakom koraku.

– Tužno je i žalosno je gledati kako se funkcioneri hvale kreditom sa kamatama od 4,75 odsto ili kako po aerodromima dočekuju pomoć od 20.000 vakcina, ali i ostalog  medicinskog materijala, kao da smo najsiromašnija država na svijetu – rekao je Radović i poručio da takva vlast treba što prije da ode sa političke scene.

Prihvati notifikacije