Politika

Rakić: Tačijeva ideja o razgraničenju - paravan za etničko čišćenje Srba

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Goran Rakić smatra da je ideja predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija o razgraničenju Kosova i Srbije neprihvatljiva, jer predstavlja paravan za etničko čišćenje pokrajine od Srba.

Rakić: Tačijeva ideja o razgraničenju - paravan za etničko čišćenje Srba
FOTO: TANJUG

Rakić, koji je i predsjednik Srpske liste, dodao je da ta Tačijeva izjava o pripajanju Kosovu sjevernog dijela Kosovske Motrovice, Gazivoda, Trepče i Preševske doline, predstavlja najnoviji napad na mir na Kosovu i Metohiji.

U ime srpskog naroda, koji je uspio da pod naletima ekstremista na sieveru Kosova i Metohije sačuva slobodu za sebe i svoje potomke i za to plati visoku cijenu životima svoje braće i sestara, poručujem Tačiju da Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ujedinjenje o kojem Tači priča je paravan za etničko čišćenje da Srba na sjeveru ne bude, kao što ih nema ni u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Rakić naglašava da su Srbi uvijek opredijeljeni za mir, suživot sa svima, i da su to dokazali čuvajući multietnički karakter Kosovske Mitrovice, u kojoj uz Srbe žive i Bošnjaci, Albanci, Romi, Goranci, Turci, Egipćani i mnogi drugi.

– Na djelu, a ne riječima smo pokazali kako treba da izgleda poštovanje različitosti – ističe Rakić.

Rakić u ime sunrodnika i Srpske liste poručuje da alternativu nemaju mir, prvo na život i slobodu, te da će Srbi znati to da sačuvaju uz pomoć države Srbije i svog predsjednika Aleksandra Vučića.