Politika

RAMPA ZA ĐUKANOVIĆA I FRONTEKS Skupština raspravlja o preglasavanju Dodika u Predsjedništvu BiH

Počela je 11. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se očekuje da bude odbačeno preglasavanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a samim tim i odluke koje su usvojene glasovima preostala dva člana, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

RAMPA ZA ĐUKANOVIĆA I FRONTEKS Skupština raspravlja o preglasavanju Dodika u Predsjedništvu BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Predsjednišvo BiH je 19. februara donijelo dvije odluka sa kojima se Dodik nije složio prvom je utvrđeno da će crnogorski predsjednik Milo Đukanović posjetiti BiH 2. i 3. marta, a drugom je prihvaćen sporazum između BiH i EU o djelovanju Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu Fronteks (FRONTEX) u BiH.

Dodik smatra da su i jedna i druga stvar štetne po vitalne interese Republike Srpske i ukoliko njegovu izjavu potvrdi Narodna skupština dvotrećinskom većinom, odluke Predsjedništva BiH padaju u vodu.

Pročitajte još

Šta je sporno?

Kada je riječ o Đukanoviću, Dodik je u obrazloženju naveo da bi njegova posjeta, imajući u vidu delikatnu situaciju u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovIjesti, bila štetna po vitalni interes srpskog naroda, te bi Đukanovićev dolazak trebalo organizovati nakon okončanja krize u susjednoj Crnoj Gori.

O drugoj odluci Predsjedništva BiH, na koju je Dodik takođe uložio veto, mnogo manje se priča.

Prijedlogom sporazuma između BiH i EU, koji je utvrdio prošli saziv Savjeta ministara BiH, predviđeno je raspoređivanje pripadnika FRONTEX na granici između BiH i Hrvatske, i to sa strane BiH.

Foto: Boris Pejović/EPA
Foto: Boris Pejović/EPA

Ako bi se to desilo, Dodik smatra da bi se Srpska i pojedini kantoni u FBiH suočili sa još većim brojem migranata, jer bi im bio blokiran put ka Hrvatskoj i dalje u EU, dok bi granica sa Srbijom i Crnom Gorom ostala otvorena, odakle bi migranti i dalje pristizali.

Srpski član Predsjedništva je mišljenja da bi BiH na taj način bila pretvorena u prihvatni centar za migrante. Posebna sjednica NSRS zakazana je na zahtjev Milorada Dodika.