Društvo

Ranka Mišić za SRPSKAINFO: Očekujemo da Vlada Srpske sama poveća najnižu platu

Izjavu predsednika Vlade RS kako radnici ne mogu da žive od 500 ili 600 KM doživljavamo kao prihvatanje naših zahtjeva za hito povećanje najniže plate koja bi automatski pogurala i povećanje svih drugih plata, ocjenjuje za Srpskainfo Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Ranka Mišić za SRPSKAINFO: Očekujemo da Vlada Srpske sama poveća najnižu platu
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Najniža plata, zakonom zagarantovana, trenutno iznosi 450 KM.

Ona navodi da je Savez sindikata ranije poslao jasnu poruku da je glavni problem radne snage upravo u izuzeteno niskim platama koje se ne povećavaju i pored benefita koje poslodavci dobijaju od Vlade RS.

Poslodavci samo ponavljaju kako imaju problem sa nedostatkom radne snage i da plate treba povećati. Ne znam od koga to očekuju da urade. Dakle, izjava premijera je istinita, ali obavezuje Vladu i premijera da hitno preduzmu sve mjere – upozorava Mišićeva.

Pročitajte još

Ona objašnjava da Vlada RS na raspolaganju ima nekoliko mjera da plate u RS budu povećane upravo radnicima za koje je svima jasno da ne mogu da žive od 500 ili 600 KM.

– Vlada ima u zakonu određenu ulogu da, bez obzira na stav socijalnih partnera, može samostalno da odredi najnižu platu, odnosno da je poveća. Mi to upravo očekujemo od predsjednika Vlade – dodaje ona.

Savez sindikata Republike Srpske traži da od septembra najniža plata bude 550 KM, a od početka naredne godine  600 maraka.

Prihvati notifikacije