Svijet

"RANO ZA POTVRDU DA JE KATEDRALA SAČUVANA" Radovi na obnovi Notr Dama počinju ove godine

General Žan-Luj Žorželen zadužen za nadgledanje radova na obnovi pariske katedrale Notr Dam, koju je 15. aprila zahvatio požar, izjavio je danas da će ozbiljni radovi na obnovi početi kasnije ove godine.

"RANO ZA POTVRDU DA JE KATEDRALA SAČUVANA" Radovi na obnovi Notr Dama počinju ove godine
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Žorželen je rekao pred članovima komisije u francuskom parlamentu da radnici još obezbjeđuju strukturu katedrale, jer i dalje postoji bojazan da bi svodni stubovi Notr Dama mogli da se sruše, prenio je AP.

Čak iako smo prilično sigurni, pa čak i ako se svi pokazatelji čine pozitivnim, još je prerano za potvrdu da je katedrala sačuvana – istakao je Žorželen.

Sredinom februara stručnjaci planiraju da započnu skidanje skela koje su postavljene prije požara za planirane radove na popravci.

Proces će trajati četiri mjeseca i u njemu će učestvovati profesionalni penjači koji će ukloniti 40.000 komada skela ukupne težine 200 tona, izjavio je Žorželin.

Katedrala, takođe, mora da se očisti od olova i tek tada će stručnjaci moći da donesu odluku o tome kako da obnove Notr Dam.

Žorželin je rekao da bi crkva mogla da bude ponovo otvorena za posjetioce u roku od pet godina kako je obećao francuski predsjednik Emanuel Makron, iako pojedini eksperti smatraju da je taj rok nerealan.