Politika

Rasipali u kampanji, a kazne otplaćuju u ratama: Političke partije stigli FINANSIJSKI PROBLEMI

Tokom predizborne kampanje u BiH stranke i pojedinci sa kandidatskih listi su na društvenim mrežama potrošili na stotine hiljada maraka na promovisanje svojih aktivnosti i reklamnih spotova, dok su milione stukli na bilborde, predizborne skupove i druge aktivnosti u predizbornoj kampanji.

Bilbordi u kampanji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

I dok u kampanjama nisu štedili, mnoge stranke sada stežu kaiš i dugove otplaćuju na rate.

Kako se može vidjeti na sjednicama Centralne izborne komisije BiH, nije rijetkost da stranke traže da novčane kazne, koje im se izriču zbog kršenja Izbornog zakona, plate na rate.

Na vlasti, a nemaju para!?

Stranke u svojim zahtjevima otplatu na rate obrazlažu teškom finansijskom situacijom, a ono što je zanimljivo jeste činjenica da se među njima nalaze i političke partije koje su u vlasti ili su parlamentarne.

Centralna izborna komisija je samo u ovoj godini prihvatila 12 zahtjeva stranaka koje su tražile da svoj “dug” otplaćuju u jednakim mjesečnim ratama u narednih godinu dana.

Jedna od tih stranaka je DNS, kojem je CIK prošle godine izrekla novčanu kaznu u iznosu od 6.800 KM zbog, kako je navedeno, kršenja člana Zakona o finansiranju političkih stranaka u kojem se navodi da se sredstva koja politička stranka prikupi kroz članarine, putem donacija ili iz budžeta mogu koristiti isključivo za ostvarivanje ciljeva utvrđenih svojim programom i statutom.

FOTO: DNS
FOTO: DNS

U međuvremenu je DNS tražio da kaznu u iznosu od 6.800 KM plati u 12 rata, što je CIK BiH na sjednici održanoj prošle sedmice odobrila.

Zanimljivo je da je DNS u izbornoj kampanji samo na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram potrošio 33.529 KM na promovisanje svojih aktivnosti.

Pročitajte još

Osim DNS, novac je na ovim društvenim mrežama trošio i lider stranke Nenad Nešić, koji je na svoju zvaničnu Fejsbuk stranicu potrošio 28.834 KM.

Uporedo sa društvenim mrežama, ova stranka je prijavila CIK BiH da je na troškove propagande spiskala 387.991 KM, od čega na štampanja plakata i plakatiranja 21.007 KM. Najviše novca dali su na oglašavanje u štampanim i elektronskim medijima, ukupno 296.008 KM, dok su troškovi organizacije i održavanja predizbornih skupova iznosili 26.514 KM.

Ponavljači

I nije DNS jedina stranka iz Srpske koja dugove sada otplaćuje na rate.

CIK je u februaru ove godine odobrila i PDP da kaznu u visini od 4.000 KM plati u 10 rata od po 400 KM.

Igor Crnadak
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To nije prva kazna koju PDP plaća u ratama. Ova stranka je i prošle godine u par navrata kažnjena zbog kršenja Izbornog zakona, a dug otplaćuje u mjesečnim ratama.

I ova stranka nije štedila u političkoj kampanji. Samo na promociju na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram ova stranka je izdvojila 49.895 KM. Lider PDP, Branislav Borenović, za promociju svoje Fejsbuk i Instagram stranice potrošio je dodatnih 2.407 KM.

Uporedo s tim, PDP je na troškove propagande tokom izborne kampanje spiskala čak 726.962 KM.

Ko još plaća u ratama

CIK je u ovoj godini otplatu kazni na rate odobrila i Hrvatskoj stranci prava dr Ante Starčević. Riječ je o kazni od 2.000 KM, koju će stranka platiti u četiri rate od po 500 KM. I Stranka za BiH će tri različite kazne od po 20.000 KM, 4.000 KM i 3.000 KM platiti u 10 rata, dok će HDZ 1990 platiti kaznu od 17.100 KM na četiri rate.

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (Pomak) će kaznu od 6.000 KM platiti u 10 rata, a SDP će za dvije kazne od po 4.000 KM plaćati po 800 KM deset mjeseci. I stranka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića – DF otplaćivaće svoju kaznu na rate. Riječ je o dvjema kaznama od po 3.000 KM koje će DF otplatiti u 10 rata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije