Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RASPRAVA O REBALANSU BUDŽETA Vidić: Nije dobro dalje zaduživanje Srpske

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SDS Zoran Vidić smatra da nije dobro da se Republika Srpska dalje zadužuje kod starih kreditora radi prevazilaženja posljedica pandemije virusa korona.

– Zaduživanje i indirektna finansijska zavisnost od, uglavnom, stranih kreditora nije dobro za Republiku Srpsku – rekao je Vidić tokom skupštinske rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg rebalansa budžeta.

Vidić smatra da Republika Srpska ima i druge mogućnosti da prevaziđe ovu krizu, s obzirom na to da ima depozite u domaćim bankama.

– Imamo mogućnost da ojačamo naše finansijsko tržište, da priznamo štete koje smo našim mjerama štiteći zdravlje stanovništva prouzrokovali našim privrednicima na način da priznajemo obveznice za te štete i da se njima trguje na finansijskom tržištu koje bi dalje otkupljivale banke – rekao je Vidić.

Poslanik PDP Jelena Trivić smatra da bi Vlada Republike Srpske trebalo da pokaže više solidarnosti praveći uštede odustajanjem od nekih projekata i investicija, a ne da se Republika Srpska zadužuje za prevazilaženje posljedica pandemije virusa korona.

– Ako se ide na zaduživanje Republike Srpske, onda će teret krize ići na teret građana i privrede Republike Srpske – upozorila je Trivićeva.

Ona je dodala da je ranije trebalo stvarati uslove za uštede u budžetu u vrijeme kada je Republika Srpska lakše prevazilazila posljedice ekonomske krize jer je raspolagala sredstvima od prodaje “Telekoma Srpske”.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić smatra da će posljedice pandemije po Republiku Srpsku biti još veće i da će se do jeseni raditi još jedan rebalans budžeta.

On je predložio da se uvede moratorijum na zapošljavanje u javni sektor, te da se odustane od određenih projekata i investicija u Srpskoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO