Politika

Rasprava Vukomanovićeve i Viškovića: Koliko i kome DUGUJE SRPSKA i ko daje POGREŠNE INFORMACIJE

Da li je istina da je Vlada Republike Srpske dužna poljoprivrednicima više od 70 miliona KM, dobavljačima više od 500 miliona KM i još nekoliko stotina miliona izvođačima radova?

Tanja Vukomanović i Radovan Višković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Upitala je ovo premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića, tokom aktuelnog časa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik PDP Tanja Vukomanović.

Kako planirate da vratite te dugove i kada s obzirom na to da su mnogi projekti zaustavljeni – upitala je Vukomanovićeva.

Višković je u odgovoru istakao da jeste teško, da Vlada Republike Srpske trpi pritiske, ali da redovno izmiruje svoje obaveze.

– Izvođači su izmireni u potpunosti, možda samo nisu uplaćene fakture koje su stizale u prethodnih 15 dana. Da vas podsjetim, prvi put u istoriji od postojanja Republike Srpske ova Vlada je u aprilu mjesecu u periodu od manje od 20 dana isplatila dvije penzije našim penzionerima u iznosu od preko 300 miliona KM, da bi naši penzioneri dočekali Vaskrs i prvomajske praznike sa penzijom – rekao je Višković.

Pročitajte još

Višković kaže da su priče koje se stvaraju o Republici Srpskoj i njenom finansijskom slomu netačne.

– Trpimo određene pritiske, to je tačno, da mogu da nas likvidiraju ne bi ni od toga prezali, prešli su sa verbalnog na obračun sa institucijama pokušavajući da ospore pokušaje da funkcionišemo normalno. Redovno isplaćujemo sve iz budžeta za redovnu potrošnju, to su penzije, plate, socijalna davanja, to je nešto što se isplaćuje u dan i ne kasnimo – rekao je Višković.

Vukomanovićeva je na to dodala da isplate penzija, socijalnih davanja i redovnih primanja ne bi trebali biti nešto čime se hvali, već kako kaže, prioritet koji se podrazumijeva.

Podsjetila je i na to da je ministar poljoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, bio taj koji je rekao da postoji dug prema poljoprivrednicima od, kako je on rekao “sedamdesetak” miliona KM, piše Blink.

– Tražiću i pismeno te podatke da su sva dugovanja isplaćena. Ako je to istina znači da nema dugovanja prema dobavljačima i izvođačima radova i da radovi koji su obustavljeni mogu da nastave? Čak i dug izvođaču radova na čuvenoj garaži kod UKC na kojoj su radovi obustavljeni – upitala je Vukomanovićeva, na šta je premijer dobacio “da, i to”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu