Biznis

RAST AZIJSKIH BERZI Investitori se nadaju vakcini protiv korona virusa

Na većini azijskih berzi cijene akcija su u utorak porasle, jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijena vakcina protiv korona virusa i jer su ih ohrabrili solidni pokazatelji kineske privrede.

RAST AZIJSKIH BERZI Investitori se nadaju vakcini protiv korona virusa
FOTO: ALEXANDER BECHER/EPA

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 odsto, ojačavši četvrti dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Australiji pale 0,1 odsto. U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, ipak, između 0,2 i 0,6 odsto.

Azijske ulagače ohrabrili su podaci iz Kine koji pokazuju da druga po veličini svjetska privreda nastavlja da se oporavlja od korona krize.

Promet u trgovini na malo porastao je u avgustu 0,5 odsto u odnosu na isti period lani, dok je industrijska proizvodnja porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 odsto. Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Rojtersa.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se uskoro razviti vakcina protiv korona virusa. Nakon jučerašnjih vijesti iz britanske kompanije AstraZeneca i američkog Pfizera o napretku u razvoju vakcine, jutros su iz kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti poručili da bi vakcina u Kini mogla biti spremno za upotrebu već u novembru, prenosi SeeBiz.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji rast cijena akcija na Vol Stritu, što je možda naznaka stabilizacije najveće svjetske berze, nakon oštrog pada dvije nedjelje zaredom.

U fokusu ulagača ove nedjelje će biti sjednice čelnika niza centralnih banaka, od američkog Feda do japanske i britanske centralne banke. A kako se privrede sporo oporavljaju od korona krize, ulagači se nadaju novim podsticajnim mjerama.