Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RAST JAVNIH PRIHODA U SRPSKOJ Naplata doprinosa premašila pola milijarde KM

Društvo
Autor:

Foto: EuroBlic/RAS Srbija

Poreska uprava RS

Poreska uprava RS je u prva četiri mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 839.7 miliona maraka, što je za 18.4 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate, saopštili su iz Poreske uprave RS.

Direktni porezi su u ovom periodu naplaćeni u iznosu od 196.2 miliona KM, što je za četiri procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

– Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 67.5 miliona KM, što je za 15.7 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine. Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS – navode iz PU RS.

Porez na dobit je u prva četiri mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 118.6 miliona KM, što je za 7.4 miliona maraka ili sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je u prva četiri mjeseca ove godine iznosila 5.2 miliona KM, što je za tri procenta više nego u istom periodu prošle godine, dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara u posmatranom periodu veća za sedam procenata.

Naplata doprinosa je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježila značajan rast, te je naplaćeno 505.8 miliona KM, što je za 38.2 miliona KM ili osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Za Fond PIO naplaćeno je 285.8 miliona maraka ili 20.3 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 182.2 miliona maraka što je više za 15.3 miliona maraka u odnosu na uporedni period. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 24.2 miliona KM ili osam odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 11.9 miliona KM ili devet procenata više – podaci su uprave.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-april ove godine ostvarena je naplata od 137.3 miliona KM, što je za jedan procenat manje nego u istom periodu 2018. godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 85.7 miliona maraka, što je za 7.2 miliona maraka više. Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 10.1 milion KM ili 15 procenata više, kazne su naplaćene u iznosu od 6.5 miliona KM ili šest odsto više, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 17.8 miliona KM, što je za 9.5 miliona KM manje nego u uporednom periodu prošle godine.

Razlog manje naplate ostalih prihoda je u činjenici da je Akcijski fond RS do sada uplatio nešto manji iznos po osnovu dividende i udjela u profitu u javnim preduzećima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO