Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RAST TRŽIŠTA ZA KUĆNE LJUBIMCE Rekla zbogom poslu, pa pokrenula ekskluzivni hotel za mačke

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Dok mnogi karijeru uzaludno pokušavaju da usklade s motom “pronađi posao koji voliš pa nećeš morati da radiš nijednog dana u životu” uspjelo je to, po svemu sudeći, zagrepčanki Mirjani Sović. Uspješnoj karijeri u auto-branši Mirjana je rekla zbogom i pokrenula ekskluzivni hotel za mačke, prvi takav u Hrvatskoj.

Pod porukom “život na visokoj šapi” početkom juna u Dugom Selu, 15-ak minuta vožnje od Zagreba, vrata je otvorio prvi specijalizovani deluks smještaj namijenjen samo macama čiji vlasnici putuju, renoviraju stan/kuću ili očekuju goste ili recimo planiraju vjenčanje, piše “Poslovni dnevnik”.

– Hotel smo otvorili 3. juna, a od 15. 6. su krenule rezervacije. Cijelo ljeto nismo stali, padali smo s nogu. Kroz hotel je od tada prošlo oko 270 maca, dnevno u prosjeku oko 35 pa je brzo nestao strah da nećemo biti popunjeni. Mogli bismo primiti i više, no nije poenta nagomilati hotel pa da svi budu zatvoreni. Mačke se moraju puštati van i njima se treba baviti – kaže vlasnica Mirjana Sović.

Rastuće tržište za kućne ljubimce

Kako to obično biva, i sama je vlasnica šest maca i jedne kuce, a ideja joj se rodila jer je svaki odlazak na put ili godišnji odmor značio stres kuda s ljubimcima.

– Hotel za mačke vidjela sam davno u Aziji, u Singapuru, gdje su to luksuzne građevine, na nekoliko spratova, tamo sasvim uobičajena pojava. Kad smo to ovdje napravili, puno je ljudi mislilo da sam konačno “prolupala” –  prepričava kroz smijeh. S njom je u projekt u manjinskom udjelu ušla i kolegica Rahela Cvitković s iskustvom volonterke u udruženju za zaštitu životinja, a vjetar u leđa biznisu pružili su državni podsticaji za samozapošljavanje.

Premda je, kao i svaka inovativna ideja, i njena naišla na pokoju povišenu obrvu, ta energična preduzetnica zakoračila je na tržište namijenjeno vlasnicima kućnih ljubimaca. Prema anketi GfK od prije nekoliko godina, u Hrvatskoj više od 60 odsto domaćinstava ima barem jednog ljubimca, za oko trećinu ispitanih to je mačka, a za njih 41 odsto pas.

Koliki je potencijal tog tržišta oslikava da veliki trgovački lanci rapidno šire ponudu hrane i opreme, od posuda za hranu, igračaka i kaputića do proizvoda za sjajnu dlaku, osiguravači nude police zdravstvenog osiguranja za pokriće veterinarskih troškova, a sve je više onih koji se profesionalno bave šetanjem ljubimaca.

Nakon oko 230.000 kuna vrijednih ulaganja, za četvoronošce boravak u mačjem hotelu zaista je na visokoj šapi. Svijetao i vedar prostor od 120 kvadratnih metara uvijek je zaključan i sa svih strana okružen kamerama te 24/7 povezan sa bezbjednosnom službom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO