Društvo

RASTE BROJ NAPADA Linta: Podaci potvrđuju da je mržnja prema Srbima temelj Hrvatske

Godišnji bilten Srpskog narodnog vijeća (SNV) iz Zagreba, u kojem je registrovan porast broja napada iz mržnje na Srbe, potvrđuje da je temelj Hrvatske mržnja prema Srbima, ocijenio je danas predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

RASTE BROJ NAPADA Linta: Podaci potvrđuju da je mržnja prema Srbima temelj Hrvatske
FOTO: JUTARNJI PROGRAM TV HAPPY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Linta ističe da je u ovom biltenu, između ostalog, naveden podatak da se broj slučajeva mržnje, fizičkih i verbalnih napada na Srbe, sa 214 koliko je zabilježeno u 2020. godini povećao čak na 506 u 2021. godini.

– Prema Srbima se ne samo izražava mržnja nego im se nameće kolektivna krivica za zločine u proteklom ratu, a istovremeno se hrvatski zločinci smatraju herojima i odaju im se državne i druge počasti – navodi Linta u pisanoj izjavi.

On napominje da predstavnici državne i lokalne vlasti, većina političkih stranaka, novinari i javne ličnosti koriste različite događaje da Srbe pominju u negativnom kontekstu kao agresore, zločince i slično.

Pročitajte još

Jedan od brojnih dokaza otvorenog širenja mržnje prema Srbima, navodi Linta, jeste povećanje ustaških i ostalih srbomrzačkih grafita u stotinama hrvatskih gradova i mjesta.

– Grafiti se pojavljuju na zgradama, školama, vrtićima, dječjim igralištima i mnogim drugim mjestima. Važno je istaći da su navedeni grafiti toliko rašireni da su postali dio hrvatske svakodnevice i hrvatska djeca se od malih nogu navikavaju na takve antisrpske poruke – upozorava Linta.

S druge strane, dodaje on, državne i lokalne vlasti tolerišu postojanje desetine hiljada srbomrzačkih grafita i na taj način šalju anticivilizacijsku poruku da su saglasni sa njihovim sadržajem.

Linta navodi i da su podaci iz biltena SNV jedan od dokaza štetne i nerazumne odluke vrha SDSS da potpredsjednik Vlade Hrvatske iz reda Srba Boris Milošević ode 2020. godine na obilježavanje zločinačke akcije “Oluja”.

– Odlazak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i ministra hrvatskih veterana Tomislava Medveda u Grubore i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Varivode 2020. godine, povodom obilježavanja godišnjica brutalnog ubijanja srpskih civila, bio je taktički potez s ciljem da Boris Milošević svojim skandaloznim i sramnim odlaskom u Knin prizna da je zločinačka akcija “Oluja” bila legalna i legitimna – navodi Linta.

Pročitajte još

On ističe da je glavni razlog konstatnog širenja mržnje i nasilja prema Srbima činjenica da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću.

Osim toga, navodi Linta, u Hrvatskoj dominira lažni mit o Domovinskom ratu prema kome su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju, a hrvatski narod je tobože vodio oslobodilački i pravedan rat.

– Istorijska je istina da je proustaški režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod u Krajini i hrvatskim gradovima s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države – podsjeća Linta.

On poručuje da Srbija treba da vodi aktivnu pravnu i diplomatsku borbu za istinu o počinjenom genocidu nad Srbima u NDH, karakteru rata devedesetih godina prošlog vijeka, stradanju srpskog naroda, rehabilitaciji i legalizaciji ustaštva u Hrvatskoj i teškom položaju preostalih Srba.

Prihvati notifikacije