Svijet

RASTE OPASNOST Vještačka inteligencija bi mogla pokrenuti SLUČAJNI RAT

Sljedeći globalni sukob ili rat između svjetskih velesila mogao bi početi – slučajno.

RASTE OPASNOST Vještačka inteligencija bi mogla pokrenuti SLUČAJNI RAT
FOTO SHUTTERSTOCK

Tako bar razmišlja dio stručnjaka i političara u Kini, koji se pribojavaju vještačke inteligencije kao potencijalne prijetnje globalnom miru. Kinezi ulažu velike resurse u istraživanje i razvoj tehnologije, a to se pogotovo odnosi na razvoj vještačke inteligencije, gdje upravo Kina i SAD dominiraju na ovom polju.

Jedna od čestih primjena vještačke inteligencije jeste u vojsci, a s daljnjim razvojem i porastom autonomnije vojnih vozila i dronova te promjenom u načinu komunikacije (jer ćemo u budućnosti sve više komunicirati s vještačkom inteligencijom) postoji ozbiljna opasnost da zbog nekakvog nesporazuma ili djelovanja autonomnih vozila započne ozbiljan konflikt ili čak rat.

O takvim scenarijima govori se u nedavnom izvještaju CNAS-a (Centra za novu američku bezbjednost), koji je dijelom baziran na informacijama iz Kine. Kao okidač potencijalnog sukoba posebno se ističu dronovi, odnosno bespilotne letjelice, koje se sve češće koriste u vojnim djelovanjima.

Razlika između SAD i Kine je u tome što su Kinezi razvili veći nivo autonomnije dok američki dronovi imaju mogućnost osnovnog autopilota, kineski dronovi skoro pa sami odlučuju o napadima u sukobima.

Foto: Wu Hong/EPA
Foto: Wu Hong/EPA

Problem je što nije poznato kako će se “interpretirati određena ponašanja” koja uključuju uporabu autonomne opreme. Kako je riječ o bespilotnim letjelicama, vojske su spremne da rizikuju s njihovim korištenjem i pošalju ih na područja na koja nikada ne bi slali vojnike jer nema rizika od ljudskih žrtava. Međutim, ako autonomna letjelica završi na mjestu na kojem ne bi smjela, pitanje je kako će to druga strana prihvatiti, a kako je riječ o dronu u kojem nema ljudi, možda se odluče za rušenje takvih letjelica, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Pitanje je što će se dogoditi ako autonomna letjelica prepozna opasnost te zapuca i ubije nekog. To neće biti odluka koju su donijeli vojnici ili komandanti, već vještačka inteligencija, te bi takav napad mogao pokrenuti brzi vojni odgovor i rat.

Kako bi se takve stvari u budućnosti izbjegle, a moguće su i zaista predstavljaju prijetnju, potrebno je već sada definisati pravila oružanih sukoba za autonomne sisteme. Jasno je da će rizik od navedenih scenarija i početka slučajnog rata biti sve veći i jedna bi akcija vještačke inteligencije možda mogla pokrenuti lavinu i sukob koji bi uticao na stotine miliona ljudi, piše The Verge.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu