Politika

"Rasteretio sam Šmita” Incko o svojoj posljednjoj odluci i o situaciji u BiH, dotakao se i Dodika (VIDEO)

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Kristijana Šmita.

"Rasteretio sam Šmita” Incko o svojoj posljednjoj odluci i o situaciji u BiH, dotakao se i Dodika (VIDEO)
FOTO: OHR

Incko je u intervjuu BN TV rekao da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Hagu.

Što se tiče haosa koji je nastao, tvrdi da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, “čak nisu dolazili ni na posao”.

– Ovaj put je malo drugačije; oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju – rekao je Incko.

On je ponovio da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kojem narodu pripadaju.

Na konstataciju novinarke da je za razliku od drugih u BiH srpski narod priznao zločine, on je odgovorio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Smatra i da je bošnjački narod, koji je imao najviše žrtava, trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstaklo i ostale.

– Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima – kaže Incko.

On je rekao da nije vidio zakone koje je donijela NSRS.

Pročitajte još

Na pitanje da neki u Federaciji BiH Republiku Srpsku nazivaju “genocidnom”, Incko je rekao da je za njega Republika Srpska dejtonska kategorija.

On je odbacio tvrdnje da je ovom nametnutom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku, kojima ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Incko kaže da bi volio da je nametnuo zakon o javnim nabavkama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama… ali da nije imao tu mogućnost jer su mu rekli da rješenja u BiH treba da donose domaći političari.

Kaže da je sa Dodikom svojevremeno bi na “TI” i da je počasni građanin Laktaša.

Priznaje da je bio dobar s Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao njegovu porodicu: “Bio sam i na slavi, Đurđevdan, kod njegovog oca”.

Incko je ocijenio da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske, kada je smijenjen predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen.

Dodao je takođe da ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije