Svijet

Rat traje 100 dana: Izrael nastavlja sa bombardovanjem Gaze

Izrael je nastavio bombardovanje Pojas Gaze u subotu dok smrtonosni rat protiv palestinske organizacije Hamas koja upravlja enklavom traje gotovo 100 dana, a kraj mu se ne nazire.

Izrael bombardovanje Gaza
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

Ministarstvo zdravstva u Gazi je reklo da je u izraelskom zračnom napadu na kuću dviju raseljenih obitelji u južnom gradu Rafahu poginulo 10 ljudi.

Bassem Arafeh, rođak obitelji je držeći fotografiju mrtve djevojke s komadićem kruha u ruci rekao da su obitelji u Rafahu večerale kada je kuća pogođena u petak navečer.

Dijete je umrlo gladno dok je jelo komadić kruha bez ičega na njemu. Gdje je Međunarodni kazneni sud da vidi kako djeca umiru? Gdje su muslimani i svjetski vođe? – kazao je Arafeh.

Pročitajte još

Izrael tvrdi da gađa militante i da čini sve što može kako bi na najmanju moguću mjeru sveo štetu za one koji ne sudjeluju u sukobu dok vodi urbani rat protiv Hamasa u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

No broj ubijenih u Gazi i strašna humanitarna situacija šokirali su svjetsku javnost i potaknuli sve češće pozive na primirje, prenosi Hina.

Izraelska vojska je u subotu rekla da su njene snage ubile brojne militante u južnom području Khan Younisa i središnjem dijelu Pojasa Gaze. Vojska je rekla da istražuje navodni napad u Rafahu.

Hamas tvrdi da su njegovi borci pucali na izraelski helikopter u Khan Younisu.

Stanovnici središnjeg dijela Pojasa Gaze rekli su da se tamo odvijaju napete oružane borbe uz tenkove i izraelske zračne napade u Al-Bureiju, Al-Nusseiratu i Al-Maghaziju, područjima gdje su smještene izbjeglice.

Izraelska vojska je kazala da je gađala militante i zapovjedni centar Hamasa na tim područjima. Izraelske snage su također viđene na rubu Deir Al-Balaha, grada na zapadu, kamo je Tel Aviv slao stanovnike da se sklone.

Izrael je najavio novu fazu rata, rekavši da će početi povlačiti svoje snage sa sjevera Pojasa Gaze, gdje su raspoređeni tri nedelje nakon što su militanti upali na jug Izraela 7. oktobra.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf Al-Qidra je rekao da je u izraelskim napadima u proteklih 24 sata poginulo 135 Palestinaca, a ranjeno ih je 312. Ukupno je 23.843 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno od 7. oktobra, dodao je.

Izrael tvrdi da je dosad ubio najmanje 8000 boraca te da nema drugog izbora doli okončati vladavinu Hamasa u Gazi nakon što su militanti ubili 1200 ljudi, uglavnom civila, i oteli 240 talaca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu