Politika

Ravnopravnost polova u Savjetu ministara sve izvjesnija "Dešavalo se da u sazivu ne bude žena"

Na danas održanoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojene su izmjene i dopune Zakona o Savjetu ministara.

Ravnopravnost polova u Savjetu ministara sve izvjesnija "Dešavalo se da u sazivu ne bude žena"
FOTO: SAVJET MINISTARA BIH

Ovim izmjenama predviđeno je da sastav Savjeta ministara tokom cijelog mandata odražava jednaku zastupljenost polova, tačnije 40 posto pripadnika ili pripadnica manje zastupljenog pola.

Inicijativu su još u martu podnijele poslanice kluba Naša stranka Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija. Marinković Lepić izrazila je nadu da će i Dom naroda prihvatiti usvojene izmjene.

– Zakon o Savjetu ministara sada je prošao sve potrebne procedure koje su u nadležnosti Predstavničkog doma. Dom naroda često ne usvoji nešto što bude usvojeno na Predstavničkom domu, nadam se da ovog puta neće biti tako – rekla je Marinković Lepić.

Ona je dodala da je vrijeme da pokažemo da smo i kao država i kao narodi došli do tog nivoa da možemo imati najveće tijelo izvršne vlasti u državi koje svojim sastavom zastupa ravnopravnost polova.

 – I u tom smislu, daje pozitivan primjer drugima. Ako delegati tog doma usvoje ove izmjene, to znači da Predstavnički dom više neće razmatrati saziv Savjeta ministara ako u njemu polovi nisu ravnopravno zastupljeni – rekla je Marinković Lepić.

Do sada, dodala je, maksimalan broj ministarki u svim sazivima Savjeta ministara bio je dva, a dešavalo se da Savjet ministara bude bez ijedne ministarke.

Izmjene i dopune koje su predložene podrazumijevaju da se ravnopravnost polova poštuje i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Savjeta te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica kao i prilikom imenovanja zamjenika, odnosno zamjenica svih ministara.

Prihvati notifikacije