Hronika

RAZBOJNICIMA 5 GODINA ZATVORA Od žrtve prijeteći šrafcigerom uzeli 10 maraka i VLAŽNE MARAMICE

Kantonalni sud u Zenici osudio je Elvisa Dervića (39) i Larisa Čovića (40) na ukupno pet godine zatvora za razbojništvo nad S.Ć. od kojeg su uz prijetnju uzeli desetak maraka i vlažne maramice.

RAZBOJNICIMA 5 GODINA ZATVORA Od žrtve prijeteći šrafcigerom uzeli 10 maraka i VLAŽNE MARAMICE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovom prvostepenom  i nepravosnažnom presudom Dervić je dobio kaznu zatvora u trajanju od tri godine i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti, a Čović je osuđen na dvije godine robije.

Oni su prema presudi,  20. juna prošle godine oko 12.50 časova u mjestu Skenderovići, na području Kaknja napali S.Ć.

Prvo su išli „fordom“ kojim je upravljao Čović, dok se na mjestu suvozača nalazio I. Z. a na zadnjem sjedištu je bio Dervić, te su se iz Kaknja zaputili ka Ponijerima.

Tokom vožnje došlo do verbalnog sukoba između Dervića i I.Z. zbog čega je I.Z. izašao dok su optuženi nastavili dalje.

Zaustavili su se na proširenju puta, a Dervić je izašao i prišao „renou „u kojem je na mjestu vozača sjedio S.Ć. od kojeg je tražio novac kako bi se prebacio do Vareša.

Oštećeni mu je dao jednu do dvije marke, ali je Dervić iz pretinca vrata uzeo jedan paket vlažnih maramica, nakon čega se vratio i sjeo u Čovićevo vozilo pa su otišli do mjesta Tršće. Potom su se u dogovoru vratili na isto mjesto i autom popriječili put vozilu S.Ć.

Dervić je prišao i otvorio suvozačeva vrata na vozilu S.Ć. držeći u ruci šrafciger čiji vrh je usmjerio u predjelu njegovog stomaka i zaprijetio mu:”Nemoj da krv padne”.

Pročitajte još

Oštećen je pokušao da mu uzme šrafciger koji je on povukao unazad te mu ponovo zatražio novac.

-S.Ć. je strahu za život iz pantalona izvadio i dao mu oko deset maraka u kovanicama i rekao da više nema kod sebe novca i pokazujući prazan novčanik. Za to vrijeme je pored vozačevih vrata stajao Čović, koji je takođe zaprijetio žrtvi:“ Daj mu brate pare, izbošće te“. U međuvremenu je iz pravca Kaknja naišlo nepoznato vozilo a Čović je otišao da preparkira svoj automobil i to je S.Ć. iskoristio i pobjegao prema Kaknju – navodi se u presudi.

Oštećeni je sve prijavio policiji u Kaknju i oni su nedugo zatim na lokalitetu mjesta Vukanovići pronašli automobil pored kojeg su zatekli Dervića i Čovića i uhapsili ih, pišu Nezavisne novine.

-Oni su oštetili S. Ć. za iznos od najmanje deset maraka i prijetnjom da će napasti na život drugoga uz upotrebu opasnog oruđa oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave protivpravnu imovinsku korist za sebe, čime su počinili krivično djelo razbojništva  – stoji u presudi.

Optuženom Derviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna 2023. do 5. februara ove godine.

Čoviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna do 19. jula 2023. godine.

Oni su presudom oslobođeni  obaveze naknade troškova krivičnog postupka i oni padaju na teret sredstava suda.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu