Kultura

RAZGOVOR UČENIKA I OMILJENIH AUTORA Pisci iz čitanki i lektire u posjeti banjalučkim školama

Udruženje književnika RS 3. decembra će početi realizaciju projekta „Pisci iz čitanki i lektire u posjeti područnim i seoskim školama grada Banjaluka“, a koji je odobren na konkursu Grada Banjaluka.

RAZGOVOR UČENIKA I OMILJENIH AUTORA Pisci iz čitanki i lektire u posjeti banjalučkim školama
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Udruženje književnika RS ovim projektom želi da promoviše svoje istaknute autore čija djela su u udžbenicima za osnovne škole, ali istovremeno i da pomogne učenicima da u direktnom kontaktu sa piscima lakše analiziraju njihove pjesme, priče, romane.

Ovim značajnim projektom koji finansira sa 70 odsto troškova grad Banjaluka, a sa 30 odsto UKRS iz vlastitih sredstava ili donacija, pisci Udruženja književnika planiraju da posjete udaljene seoske i područne osnovne škole gdje su učenici rijetko u prilici da se susretnu sa svojim omiljenim piscima – rekao je Predrag Bjelošević, predsjednik UKRS.

Udruženje književnika RS će, prema njegovim riječima, prilikom posjete osnovnim školama pokloniti njihovim bibliotekama komplet knjiga objavljenih u izdanju Udruženja u ovoj godini kao i knjige autora učesnika književnih časova.

– Naš cilj nije samo masovnost, već da se sa piscima sretnu i učenici osnovnih škola koje ih broje tek po nekoliko desetina i čiji učenici trpe nepravdu u odnosu na učenike većih mjesta ili centara gdje su ovakva dešavanja uobičajena. Planirali smo da projekat započnemo 3. decembra u rodnom selu Petra Kočića u područnoj osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Stričićima, a potom u centralnoj školi u Han Kolima – naveo je Bjelošević.

Sljedećih dana u decembru, dodaje on, UKRS će posjetiti seoske osnovne i područne škole: „Jovan Dučić“ u Zalužanima, te područne škole u Priječanima i Kuljanima; OŠ „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu i područnu školu u Bočcu, OŠ „Miroslav Antić“ u Bistrici i područnu školu u Pervanu, OŠ „Mladen Stojanović“ u Bronzanom Majdanu i Kmećanima, područnu OŠ „Sveti Sava“ školu u Pavlovcu, OŠ „Stanko Rakita“ u Vrbanji, OŠ „Đura Jakšić“ u Šargovcu, OŠ „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Piskavici, OŠ „Milan Rakić“ u Karanovcu, OŠ „Janko Veselinović“ u Mišinom Hanu, OŠ „Milutin Bojić“ u Potkozarju, područnu OŠ „Miloš Crnjanski“ u Motikama, te OŠ „Branislav Nušić“ u Srpskim Toplicama.

– U slučaju vremenskih nepogoda, usljed kojih bi bili spriječeni da u decembru posjetimo najudaljenije osnovne škole, ta posjeta bi se samo prolongirala za kraj januara ili početak februara – rekao je Bjelošević.

Pisci i pjesnici u posjeti

U posjetu područnim i najudaljenijim osnovnim školama grada Banjaluke krenuće pisci: Ranko Risojević, Ranko Pavlović, Predrag Bjelošević, Zoran Kostić, Stevka Kozić Preradović, Ranko Preradović, Milorad Telebak, Boro Kapetanović, Milenko Stojičić, te pjesnici za djecu: Petar Đaković, Panto Stević, Jelena Glišić, Jovo Čulić, Vid Vicko Vukelić i drugi.

Prihvati notifikacije