Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RAZMATRAĆE SE PET KANDIDATA Bira se NOVI ŠEF Međunarodnog monetarnog fonda

Svijet
Autor:

Foto: screenshot ATV

Članice Evropske unije danas će glasati o kandidatu za direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jer su bili neuspješni razgovori o podršci jednoj osobi, kazao je neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva finansija.

Razmatraće se pet kandidata, a glasanje će danas biti održano kako bi nova britanska administracija imala vremena da nominuje kandidata ukoliko to budu željeli.

– Ministri članica EU usaglasili su se da nastave sa glasanjem i u nekoliko rundi ako to bude potrebno da bi pronašli evropskog kandidata –  ističe zvaničnik.

Savjet guvernera Evropske centralne banke potvrdilo je 25. jula nominaciju direktora MMF Kristine Lagard za novog šefa glavne monetarne institucije EU.

Lagard će krajem septembra ili početkom oktobra odgovarati na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu, ali to tijelo ne može blokirati nominaciju. Nju su predložili predsjednici vlada zemalja evrozone.

Evropski savjet, koji čine predsjednici i premijeri članica EU, mora formalno potvrditi njeno imenovanje.

U tom slučaju, Lagard bi naslijedila Marija Dragija na položaju predsjednika Evropske centralne banke 1. novembra i imala bi osmogodišnji mandat koji ne može biti obnovljen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO